Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kongre Merkezi

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kampüsü, Bolu kentinin batısında, E5 karayolu ile ulaşılan, kent merkezine yaklaşık 10 km'lik bir mesafede yer almakta.

Bulunduğu alan, topografyası itibariyle kenti kısmen gören yüksek ve hakim bir noktada bulunmaktadır. Kampus bugüne kadar, aralarında yaklaşık 900 m’lik bir mesafe bulunan iki ayrı bölgede gelişim göstermiştir; Birinci bölge; Rektörlük binası ile “tip proje”lerden üretilmiş olan çeşitli Fakülte Yapıları, Yurtlar, Yemekhane ve Kültür Merkezi dışında Sosyal Aktivite Merkezi, Yabancı Diller Yüksek Okulu gibi yapıların bulunduğu ilk yerleşim bölgesi, diğeri ise İzzet Baysal Anıt-Mezar’ı ve yakın çevresinde yer alan Tıp Fakültesi ve Hastanesi ile “Tıp”la ilgili yüksek okulların yer aldığı bölgedir.

2004 yılında, kampüsün söz konusu ilk yerleşim bölgesinde “Master Plan ve Çevre Düzenleme Projesi” yapılmıştır. Bu projeyle birlikte, yaya ve oto ulaşımı ayrıştırılarak, kampüs yaşantısı içinde yaya dolaşımının etkin ve engelsiz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak üzere, otomobil yol güzergahı (tüm birimlere oto ve servis imkanı sağlayacak şekilde) kampüs içinde ring yapacak şekilde yeniden düzenlenmiştir. Bu plan öncesinde kampüsü kuzey–güney yönünde ikiye bölen otomobil yolu, “Yaya Allesi”ne dönüştürülmüş, kampüsün ana aksı/omurgası olarak kurgulandırılmıştır.

Mevcut Atatürk ve İzzet Baysal anıtlarıyla da bütünleşecek olan ana yaya allesi, tüm kampüs dolaşım ağı içerisinde (yapılar, açık alan ve peyzaj düzenlemeleri arasında) toplayıcı, dağıtıcı ve aynı zamanda simgesel bir ana aks olarak işlev görecektir.

Kongre Merkezi işte bu ana yaya allesinin batı ucunda bu alleyi sonlandıracak bir noktada yer almaktadır. Ana yaya allesinin sürekliliği yapı içine taşınarak, devamında oluşturulan fuaye alanı, yapıya girişlerin alındığı bölüm olmak dışında, program parçalarına ulaşımın sağlandığı, sergi, tanıtım, kokteyl gibi bağımsız etkinlikleri de bünyesinde barındıran bir bulvar kimliği üzerinden tasarlanmıştır. Kongre Merkezi tasarımının parçalı yapısının merkezinde yer alan bu kütlenin çatısının da şeffaf tasarlanmış olması bu bulvar kimliğini güçlendirmeye yönelik bir tercihdir.

Bu giriş fuaye kütlesinin güney tarafında yaklaşık 1.200 kişilik, kongre-toplantı/gösteri hizmetleri dışında profesyonel tiyatro gösterilerinin de gerçekleştirilebileceği mekan ve donanıma sahip bir salon bulunmaktadır. Söz konusu kütlenin kuzey tarafında ise 4 ayrı salon olarak ta kullanılabilecek şekilde tasarlanan “Dörtlü (arena) amfi” salonu bulunmaktadır. Toplam da 532 kişi (114+152+152+114) alabilen bu salonda, hareketli bölücü paneller kullanılarak aynı anda dört farklı ders veya kullanımın (ders, konferans, resital, konser vs.) mümkün olması sağlanmıştır.

Ana yaya allesi kotunun altında ve batı yönünden, oto yaklaşım imkanı da sağlanacak şekilde (yurtlar tarafından) ayrı bir giriş düzenlenmiş ve söz konusu fuaye katıyla da merdiven ve asansörler aracılığıyla bütünleşmesi sağlanmıştır. Alt katta salon giriş-çıkışları ve ıslak hacimler ile özellikle Kongre hizmeti için gerekli toplantı odaları ve onlara ait Fuaye alanları yer almaktadır. Sahne arkası, kulis, servis ve hazırlık kısımlarına ilişkin giriş çıkışlar da bu katta çözümlenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın