Bölüklü Yaylası Rehabilitasyon Merkezi, Kolektif Mimarlar

Bölüklü Yaylası Rehabilitasyon Merkezi, Kolektif Mimarlar

Kivi'nin, Zonguldak Valiliği için yürüttüğü, Zonguldak Turizm Kalkınma Planı ile bütünleşik geliştirilen, Zonguldak Doğa ve Kültür Turizmi (Proje 67) kapsamında üretilen projelerden biridir.

Kolektif Mimarlar, projeyi anlatıyor:

Bölüklü Yaylası’nın doğal yapısı, endemik türleri, yapı ve yaşam kültürü ile birlikte bütünlüğünü koruyarak bir turizm odağına dönüşebilmelidir. Bununla yanı sıra, yeni eklenecek yapıların bu bütünlüğe ve doğal yapıya zarar vermemesi ve bu yapıların yere ait olabilmesi için oldukça dikkatli müdahalelerde bulunmak gerekmektedir. 

Önerimiz 30m² ile 50m² arasında değişen birbirinden bağımsız 30 adet konaklama biriminden oluşmaktadır. Bu birimler proje alanındaki yoğun ağaç dokusuna bağlı olarak şekillenmiştir. Alanda inşa faaliyetinin yaratacağı tahribatı minimum düzeyde tutmak önerimizin öncelikli hedefleri arasındadır. 

Yaylada hali hazırda bulunan yapıların yapım sistemi, kullanılan malzemeler,  doğayla ilişki kurma biçimleri ve güneş enerjisinden yararlanmak gibi konular önerimizin referans noktaları arasındadır. Yaylayı ziyaret edecek olan kullanıcıların yayla kültürünü ve yaşam biçimini deneyimleyebilmeleri için yeni yapıların bu kültürün bir parçası olabilmeleri önemlidir. Buna bağlı olarak konaklama birimlerinin mevcut yayla evi tipolojilerinden belirgin bir biçimde ayrışmaması hedeflenmiştir. Önerimizde yeni konaklama birimleri, mevcut yayla evlerinde de sıklıkla rastlandığı gibi zeminden yükseltilmiştir. Bu tercih alanın doğal yapısına zarar vermeden yeni yapıların konumlanmasına olanak vermektedir. 

Önerimizde her bir konaklama birimi, yaşama mekânı, yatak odası, çocuk odası ve banyo modüllerinin alandaki ağaçların konumuna bağlı olarak farklı şekillerde bir araya gelmesi ile oluşturulmuştur. Buna bağlı olarak 5 farklı birim elde edilmiştir. Bu birimlerin, hafif konstrüksiyon yapı elemanlarının yerinde montajı ile inşa edilmesi önerilmiştir. Yayla evi tipolojisini sürdürebilmek amacıyla cephe malzemesi olarak ahşap ve çinko tercih edilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın