İstanbul Gedik Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü 4. sınıf öğrencisi Telli Kaya'nın Güz Dönemi projesi kapsamında hazırladığı Botanik Bilim Merkezi.
İstanbul Üsküdar’da bulunan Paşalimanı Un Fabrikası proje alanı olarak belirlendi. Bu yapının vaziyet planını inceledim. Yapıyı ziyaret ettim ve dikkatimi çeken şey ne kadar boğaz manzarası olsa da buranın yeşil alanı çok azdı. Aslında İstanbul’un bir sorunuydu bu. Hergün binlerce ağaç kesilip yerine bina ve beton yığını geliyor. Beton yığını çok yeşil alan yok. Ben de buna bir dur demek amacıyla bu binayı botanik bilim merkezi yapmaya karar verdim. Botaniğin kelime anlamını araştırdığımda anlamının bitki bilimi olduğunu öğrendim. Ben bir bitki olan sarmaşıktan yola çıkarak konseptimi sarmal yaptım. Yapı içinde 3 kata ulaşan sarmal bir rampa bulunmakta. Giriş katta insanlar eşyalarını kilitli bir dolaba bıraktıktan sonra toprak alana çıplak ayakla basmaları için bir alan tasarladım. Ayrıca burada elips biçiminde camdan oluşan tropikal bitki alanına da giriş yapabiliyorlar. Farklı iklim türlerine sahip bitki türleri; çöl, tropikal, savan, maki türlerini araştırdım ve bu bitki türlerine göre alanlar tasarladım.
Ziyaretçiler 1.2. ve 3. katlarda bu alanlara girip bitkileri görebilecekler. Ayrıca mekan içinde insanların kiralayabileceği hobi bahçeleri tasarladım. Mekan içinde zen ve hint bahçesi tasarlayarak insanların burada dinlenmesini ve rahatlamasını amaçladım. Yapı içerisinde botanik bilimi ile ilgilenen öğrencilerin staj görebilecekleri alanlar da mevcut. Ayrıca ziyaretçilerin giremediği bitkilerin incelendiği laboratuvarlar da mevcut. Yani bu merkezde insanlar doğayla, doğaya kavuşabilecekler. Farklı iklime sahip bitki alanlarını görüp, ayaklarını toprağa basabilecekler. Zen ve Hint bahçesini keşfedebilecekler. Kendilerine ait kiralık hobi bahçesinde rahat bir nefes alabilecekler.