BSH Merkez Binası: é é é

BSH Merkez Binası: é é é

Çin'in Shaoxing kentinde yer alan BSH merkez binası Greater Dog Architects tarafından tasarlandı.

é é é olarak isimlendirilen bina, perakende satış alanı, ofis, restoranlar, Ar-Ge ve üretim işlevlerini bir arada bulunduran kapsamlı bir programa sahip. BSH, yüksek kaliteli kaz tüyü kullanılarak üretilen yatak ürünleri üreticisi ve bu üretim süreci hammadde-temizlik-işleme-muayene-dolum-etiketleme gibi bir dizi aşamayı kapsıyor. Nitekim, yapı beyaz çizgisel mimari dilinin ilhamını da kaz tüyünden alıyor.

Bina üçgen biçiminde bir araziye yerleşiyor, Greater Dog Architects’in bu açısallığı kırmak için yapıda kaz tüyünün narinliğinden esinlenerek yarattığı yumuşak görünümlü bir mimari dil, yüksek yoğunluklu fabrika binalarının çevrelediği alanla kontrast oluşturuyor ve é é é’yi tüm bu çevre içinde oldukça çekici kılıyor.

Binaya erişim ana işlevlerle birbirinden ayrılmış: fabrika ve ofis. Fabrika alanının girişi, binanın batısında yer alıyor ve çalışma alanına erişimi verimli kılmak için ana girişe olabilecek en yakın şekilde konumlanıyor.

Arazi sınırından 30 metre kadar geriye çekilmiş dış mekan, ana yolun gürültüsünden oldukça uzakta tutulmuş ve ofis ortamının daha bağımsız ve sakin hale gelmesi sağlanmış. Buna ek olarak, yeşil alan kullanıcıları ofis ve perakende satış alanının bulunduğu yapının güneydoğusuna doğru yönlendirici işlev taşıyor.

Cephe, iç ve dış mekan arasındaki ara yüz olarak ele alınmış. Yapının çekici kısmı olma niteliğine sahip olan cephe, binayı dış hasarlardan korumanın dışında konforlu bir iç mekan için olanaklar sunuyor.

Yapı, asma ve rijit olmak üzere iki kısım olarak tasarlanmış. Rijit kısım beton kullanılarak oluşturulmuş daha az yüksekliğe sahip bir yapı tabanı oluşturuyor ve asma yüksek kısım ise yarı saydam cam ve beyaz kavisli alüminyum plakalı perde duvar sistemiyle oluşturulmuş. Beton duvar arazi sınırından içeri çekilecek şekilde tasarlanmış, bu da beyaz perde duvar kısmı daha şeffaf hale getirerek havada asılı olma hissini güçlendiriyor.

Mimarın fabrika alanının güneybatısı için önerdiği yarı saydam cam, geçirgenliği azaltarak içerideki kaosu perdeliyor, aynı zamanda  iç ve dış görünüşü belirsiz hale getirerek kullanıcıda mekana dair merak duygusu uyandırıyor.

Fabrika alanının içindeki merkezi blok kaldırılmış böylece atriyumun etrafında, işçiler için gün ışığı sağlayan bir üretim mekanı yaratılmış.

Binanın güneydoğusunda, çok işlevli bir iç mekan oluşturulmuş: perakende satış alanı, ofis ve restoran. Mimar, iç mekan fonksiyonlarının farklı güneş ışığı gereksinimlerini karşılamak için cephede iki çeşit cam, kademeli yarı saydam cam ve saydam cam, kullanımı öngörmüş. Bu kullanım cephede yavaş yavaş yarı opaktan yüksek saydamlığa erişen bir görünüm ortaya koymuş.

Tasarımcılar, üçüncü kattaki fabrika ve ofis alanını birbirine bağlayan bir harici koridor tasarlamış. Bu koridor, iki ana alan için daha rahat akış sağlayan ve insanların iletişim kurabilmesi için bir ortak çalışma alanı oluşturan yarı dış mekan şeklinde cepheye asılı biçimde inşa edilmiş.

Bunun yanında, koridor iki farklı malzeme arasında bir denge kuruyor: beyaz cam perde duvar ve beton. Kavisli alüminyum levhanın taşıyıcısı, koridordaki yükselip alçalmaların yarattığı ritim sayesinde açıkça görülüyor.

Kavisli alüminyum levha, mimarinin ana özelliği haline gelerek, beyaz doğrusal formların özgürlüğünü vurgularken eğri formların potansiyel ritmini açığa çıkarıyor. Sadece dinamik kesim yöntemi kullanılmış gibi görünse de, cephe için sonsuz olası ritmin olasılığını taşıyor.

Yapının cephesi aynı zamanda ışıkla bir diyalog oluşturuyor: gün boyunca, cam çevredeki ağaçların, binaların ve nehrin ana hatlarını yansıtırken, kavisli alüminyum levhanın yüzeyi güneş ışığının izdüşümü ile sürekli olarak değişiyor ve cephede statik ve izole edilmiş bir görüntü yerine zengin bir ışık ve gölge ritmi oluşturuyor. Böylece cephede “beyaz kaz tüyü” şiirsel bir şekilde bina üzerinde hafif bir esintiyle kıpırdıyormuş gibi bir etki yaratılmış.

Pencere açma konumu da hassas bir şekilde dikkate alınmış. Pencere açıklıkları perde duvar sistemi ile bütünleştirilerek farklı iç mekanlarda uygun açıklıklar elde edilmiştir.

Gece gün ışığının ortadan kaybolmasıyla ritmik perde duvarı dinamikten statiğe dönüşüyor. LED ışık, beyaz kavisli alüminyum plakayı net bir şekilde sergileyerek, geceleri bir heykelsi ve yumuşak bir bina görünümü ortaya çıkarıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın