MVRDV, Buro Harro ve KondorWessels Projecten tarafından tasarlanan Buitenplaats Koningsweg, Veluwe ormanlarının içinde yer alan eski bir Alman askeri üssünü sürdürülebilir konutlar ve kültürel alanlar içeren bir yerleşim bölgesine dönüştürerek Hollanda tarihine ve doğasına yeni bir soluk kazandırıyor.
İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma eski bir Alman askeri üssü olan Buitenplaats Koningsweg’in bir yerleşim gölgesine dönüşümü tamamladı.
Dönüşüme yönelik masterplan yaklaşımı, restorasyonun yanı sıra modern müdahalelerin bir kombinasyonunu kullanarak tarihin katmanlarını ortaya çıkarıyor ve bunlar, tarihi miras yapılarıyla ilişkilerini belirginleştirmek için değişen gri tonlarında renklendiriliyor.
Otopark alanları, her binanın altında konumlanmış olup gelecekte elektrikli araç şarj istasyonları ve bisiklet park alanlarıyla sürdürülebilir ulaşım çözümlerini destekleyecek şekilde tasarlanmış.
Arnhem’in yakınlarındaki proje kapsamında çalışan MVRDV ve KondorWessels Projecten, toplam 21 ev sağlayan üç sürdürülebilir konut binasını da tamamladı.
Veluwe ormanının içinde yer alan bu proje, Hollanda tarihinin bu ilginç parçasına hayat veriyor.
Buitenplaats Koningsweg, Kamp Koningsweg Noord ve Zeven Provinciën olmak üzere iki tesis olarak hayata geçirilmiş.
Bunlar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Hollanda’daki en büyük Alman havaalanı olan Deelen havaalanının yörüngesinde inşa edilmiş.
Beton askeri sığınaklar, askeri amaçlarını gizlemek amacıyla çiftlik evleri olarak gizlenmiş ve çevredeki doğaya karışmaları sağlanmış.
Projeye özel bir değer katan bu doğal çevre, Hollanda’nın en önemli ekolojik bölgelerinden biri olan Veluwe ormanlarının içinde yer almakta olup Natura 2000 kapsamında ülkenin karasal olarak tanımlanmış en büyük koruma alanı olarak öne çıkıyor.
Daha önce yıkılmış olan binalar, açık gri malzemelerle tamamlanmış aynı şekil ve boyutta binalar olarak yeniden canlandırılmış.
Kalan tüm yapılar Hollanda ulusal anıtlar listesine eklenmeden önce 20. yüzyılın ikinci yarısında birçok değişikliğe uğramış.
Orijinal Alman yapıları olan mevcut tuğla binalar korunurken daha sonraki dönemde inşa edilen Hollanda yapıları ise yeni kapılar ve çatı pencereleri gibi eklemelerle dönüştürülerek koyu gri kaplamalarla belirginleştirilmiş.
Peyzaj tasarımında, doğanın yapılı unsurlar arasında gelişmesine olanak tanıyan dar patikalarla minimal sert peyzaj kullanılırken, bir zamanlar araziyi çevreleyen çitler yaban hayatının serbestçe dolaşmasına olanak tanımak için kaldırıldı.
Masterplan, arazinin kuzeyinde ormana doğal bir şekilde entegre olan ve kılık değiştirme temasını vurgulayan tasarımlara sahip, tatil amaçlı kiralanabilir 11 yapı içeriyor.
Projenin on altı yıllık dönüşüm sürecinin son aşaması ise, MVRDV tarafından tasarlanan ve her biri yedi teraslı evden oluşan üç neredeyse özdeş konut bloğunu kapsıyor.