Bulwark Binası ve Çatı Parkı

Şehre gelen turisleri bilgilendirmek için inşa edilen bina aynı zamanda şehre incelikle tasarlanmış küçük bir çatı parkı sağlıyor.

Mimari projenin sahibi Van Roosmalen Van Gessel Architecten anlatıyor:

Hollanda’nın ‘s-Hertogenbosch şehrindeki bina, geçmişte surlarla korunan şehrin 4 ana girişinden birinin kalıntılarının yerine inşa edildi. Dommel nehrinin kenarına oturan bina, tren istasyonundan şehir merkezine gelen yolcuları karşılıyor. Paslanan çelik malzemeden yapılmış binanın çatısı ziyaretçilerine küçük bir park alanı sağlıyor.

Geçmişte surlarla korunan bir şehir olan ‘s-Hertogenbosch’dan geçen nehrin üzerindeki surlar, nehrin daha hızlı akabilmesi için yıkılmış. Yol kotundan bakıldığında yer altında kalan bina ise işte bu surların kalıntılarını sergilemek ve bölgenin tarihi hakkında bilgi vermek için dere kenarına inşa edildi.

Surların destek duvarlarının bir kısmı yeni bina için tekrar inşa edildi ve çatı bu iki duvarın arasına çelik kolonların üzerine yerleştirildi. Van Roosmalen van Gessel Architects tarafından tasarlanan binada surların kalıntıları görünür bırakıldı.

Bölgeyi gezen turistlerin giriş noktası olarak kullanılmaları için tasarlanan binanın çatısı ise şehir sakinleri için yol kotundan 1.5 metre yüksekte bir park haline getirildi. Parkın tasarımını OSLO Kentsel Tasarım ve Peyzaj Tasarımı Ofisi yaptı. 700 metrekarelik küçük park alanı bol oturma birimiyle çok sayıda kullanıcıya uygun tasarlandı. Parkın Dommel nehri kıvrımlarından birine yerleşmiş olması ziyaretçilere her iki yönde de nehir boyunca geniş bir bakış açısı sağladı.

Özellikle bu proje için tasarlanan buz kütleleri formundaki beton karolar hafif küresel zemin yüzeyini kapladı. Karoların arasına doldurulan çakıl yüzeyler geçirgen olmalarıyla ağaç köklerinin su ve hava alabilmeleri için uygulandı. Bitkilerin olduğu bölümlerin kesitinde bir kısım zeminde gömülüyken bir kısmı çelik çerçevelerle yükseltildi ve her mevsim yeşil otlarla renklendirildi. Bu yeşil rengin yanında dikilen ağaçların gövdeleri doğal pigmentlerle kestane rengine boyandı böylece paslanmış çelikle uyum sağlamasına çalışıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın