Nilüfer Pancar Deposu

Atelye70 tarafından tasarlanan Nilüfer Pancar Deposu, 2023 yılında tamamlandı. Projenin işvereni Nilüfer Belediyesi, Arkitera İşveren Ödülü'nde Seçici Kurul Teşvik ödülüne layık görüldü.

Bursa bölgesinde şeker pancarı üretiminin artması sonucunda depolama ihtiyacı gereksinimiyle yapılan Nilüfer Pancar Deposu şehrin çeperinde yer alan ve şehirsel anlamda gelişmemiş Konak mevkiinde konumlanmıştır. 7500 m² açık alan üzerinde 720 m² kapalı alandan oluşan depo ve tartı yapısı zamanla işlevini kaybetmiş, kullanıma kapatılmıştır.

Yıllar içinde Bursa şehri Mudanya aksı boyunca gelişince terk edilmiş depo yapısı mahalle içinde büyük potansiyeller barındıran bir kentsel boşluğa dönüşmüştür. Bu çerçevede Nilüfer İlçe Belediyesi atıl kalmış bu endüstriyel mirasın yeniden işlevlendirilmesine karar vermiştir.

Sonuçta, kentsel hafızada yer etmiş endüstriyel bir yapının korunarak modern fonksiyonlara uygun hale getirilmesi ve bu sayede geçmişin izlerini gelecek nesillere taşıyan, kültürel mirası koruyan ve toplumun katılımını ön plana çıkaran bir mekana dönüşmesi hedeflenmiştir.

Pancar Deposu projesinin tasarımında önerilen mahalle parkı, Kumlu sokağın yayalaştırılması ve Yıldırım caddesi boyunca düşünülen ve eski depo binasına eklemlenen hafif çelik strüktür ön plana çıkmaktadır.

Mahalle parkı, çevre sakinlerinin nefes almalarını sağlayan, sadece yeşil bir park olarak değil aynı zamanda toplumun sosyal bağlarını güçlendiren, çeşitli aktivitelerle (konser, açık hava sineması, mahalle bostanı vb.) insanları bir araya getirmeyi amaçlayan bir alandır. Parkın merkezinde bulunan eski tartı binasının ise yeni nesil kafeye dönüşerek gençler için bir cazibe unsuru olması beklenmektedir.

Yayalaşması planlanan Kumlu sokak ise park ile mahalleyi yaya düzleminde bütünleştirerek kentsel mekanın niteliğini arttıracaktır. Böylece çevresinde bulunan binaların da yenilenmesini sağlayacaktır. Zemin katlarda dönüşecek yeni ticari birimler, park ile etkileşim içinde alternatif mekanlar yaratırken yayalaştırılmış bu alan bir mahalle pazarına da ev sahipliği yapabilecektir.

Eski depo binası yenilenerek çok amaçlı bir salona dönüştürülmektedir. Bu alan toplantılar, konser, tiyatro vb. etkinliklere ev sahipliği yapabilecektir. Tam kalbine konumlanan çelik strüktürün zemin katında açık bir mutfak, servis alanları üst katında ise yeme içme mekanı bulunmaktadır.

Yıldırım caddesi ile park arasında bir ara kesit oluşturan, caddenin sürekliliğini tanımlarken yayalara eşlik eden kolonatlı hafif ve şeffaf çelik strüktür eski depo binası ile bütünleşir. İçinde başta giriş fuayesi olmak üzere podcast stüdyosu, ortak çalışma alanları, sergi salonu, tasarım atölyesi, kodlama atölyesi vb. her yaşa yönelik etkinliklere ev sahipliği yapabilecek mekanları içerir.

Tasarımın ana kurgusu olan hafif strüktür ve şeffaf mekanlar üretme çabası tüm iç mekanlarda gerek yapısal gerek teknik elemanların tasarımına yansıtılarak yapıda uygulanan her türlü detayın çok net okunabilmesi sağlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın