Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ramazan Çeşmeci’nin Yüksek Mimar Türker Keskin ile birlikte 2018-2019 Güz Dönemi Mimari Proje III kapsamında tasarladığı proje.
Çağ Saat Yönetim Binası ve Üretim Tesisi, Kırklareli Merkez’de, bölgenin merkezi ve sıkışık noktalarından biri olan Hastane Caddesi üzerinde yer almaktadır. Yapı zemin ve 1. kattan oluşmaktadır. Yol kotuyla aynı hizada olan zemin katta showroom, yükleme alanı ve 38 araçlık kapalı otopark kurgulanmıştır. Showroom ön cepheye, yükleme alanı ve kapalı otopark sağ cepheye yerleştirilmiştir. 1. kat yönetim binası, üretim tesisi ve kafeterya olarak tasarlandı.
Konsept tasarım aşamasında, “şehrin en önemli ve sıkışık noktasında yer alan bir saat üretim tesisi ve yönetim binası nasıl kurgulanmalıdır, şehre ve bulunduğu lokasyona neler katmalıdır ve bu bölgeyi kullanan insanlara neler hissettirmelidir?” diye soruldu. Arazinin konumu, arazide bulunan 7m eğim ve arazinin önünde bulunan saat kulesi tasarımımızda önemli bir kriter olarak yer aldı.
Arazinin konumu itibariyle şehrin önemli noktalarından biri olan Vilayet Meydanı, Yayla Mahallesi ve Hızırbey Camii ve Hamamı’nı birbirine bağlayan aksta yer almaktadır. Bu yüzden şehrin odak noktasında yer almaktadır.
Arazide bulunan eğimi en iyi kullanabilme yöntemlerinden biri olan teraslama yöntemini kullandık. Böylelikle yapıya farklı kotlardan da bağlanabiliyoruz.
Şehrin odak noktasında ve sıkışık bir alanında yer aldığı için insanların rahatlıkla vakit geçirebileceği bir meydan oluşturduk. Oluşturduğumuz meydan önündeki saat kulesiyle de bağlantılı şekilde çalışmaktadır. Meydandaki havuzlar, saat yapımını aşama aşama göstermekte ve en son birleşmiş hali olan saat kulesine yönlenmektedir.
Saat kulesi adım adım parçalara ayrılarak Çağ Saat Yönetim Binası ve Üretim Tesisi””ni oluşturmaktadır.
Ziyaretçiler üretimi adım adım görebilmesi için şeffaflığı ön plana çıkardık. Yalın olarak kurgulanmış sirkülasyonda ziyaretçiler üretimden yönetime kadar her şeyi detaylarına kadar gözlemleyebiliyorlar.
Üretim kısmında çalışanlar için daha özel bir sirkülasyon kurgulandı. Birlikte çalışan birimler, en kolay ve temiz şekilde birbirine bağlandı.
İnsanların burayı sadece bir üretim ve yönetim binası görmemeleri ve güzel zaman geçirebilmeleri için bir kafeterya oluşturuldu. Bu da üretimin sıkıcılığını sosyal hayatla bağlayan bir parça olarak görev yapmaktadır.
Cephe tasarımında, yapıdaki seri üretimin sıkıcılığını anlatan doğrusal ahşap parçalar kullanılırken, ziyaretçilerin yapı içinde ve meydandaki hareketliliği ahşap parçaların boyutlarıyla oynayarak dairesel çizgiler oluşturarak anlattık.