Cassia Coop Eğitim Merkezi

Endonezya'da tarçın işçileri için TYIN tegnestue Architects tarafından tasarlanan Cassia Coop Eğitim Merkezi LINK Arkitektur'un sponsorluğunda inşa edildi.

Projenin hikayesi, dünyanın tarçın ihtiyacının %85’ini karşılayan Sumatra’da işçilerin uzun iş saatlerinde sağlıksız ortamlarda çalışmasından kaygı duyan Fransız iş adamı Patrick Barthelemy’nin TYIN tegnestue Architects ile iletişime geçmesi sonucu başlamış. Bir senelik planlamadan sonra, mimar grup yerli çiftçiler ve işçiler için sürdürülebilir bir tarçın okulu yapmaya karar vermiş.

Cassia Coop Eğitim Merkezi’ni benzersiz yapan şey sadece kaliteli bir merkez olması değil, aynı zamanda etik olarak rakiplerini geride bırakması. Merkez, yerli çiftçiler ve işçilere uygun ödeme yapılması, iyi bir sağlık programı ve eğitime erişim gibi; sosyal olarak bir kurumun nasıl işlemesi gerektiğine dair yeni standartlar getirmeyi hedefliyor. Tabii buna ek olarak, işveren Cassia Coop’un farbrikaları da bahsedildiği gibi güvenli ve sağlıklı olacak.

Projenin ana fikri, beton ve tuğladan yapılan ağır bir kaidenin üzerinde yükselen hafif ahşap bir konstrüksiyon. Bu strüktür, tarçın ormanlarında olma hissi yaratıyor. Durian ağaçlarının çevrelediği Cassia Coop Eğitim Merkezi, gür tarçın ormanına yaslanıyor ve önünde Kerinci gölü manzarası mevcut. 600 m2‘lik çatı yüz ölçümüne sahip mekanda saçakların yardımıyla doğal havalndırma yöntemleri geliştirilmiş. 

Projede, tuğla ve tarçın üretiminin yan ürünü olan tarcın ağacı gövdeleri gibi yerel malzemeler kullanılmış. Bu ağacın gövdesi bölgede değerli bulunmadığı için, ana strüktürden iç mekana kadar her alanda yararlanılmaya çalışılmış. Yapının içerisinde 5 tuğla bina, aralarında küçük bir labaratuvar, derslikler, ofisler ve bir mutfak mevcut. 

3 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan projede, 70 yerli işçi ve ağaçları ormandan taşımak için 8 manda görev almış. 

Etiketler

Bir yanıt yazın