CERN, Science Gateway

Halkı bilim konusunda bilgilendirmek ve bir araya getirmek, teknolojik yenilikleri paylaşmak gibi misyonları olan CERN'in Science Gateway binasının tasarımı Renzo Piano Building Workshop (RPBW) ve Brodbeck Roulet Architectes Associés'e ait. Science Gateway, bilimsel eğitim ve sosyal yardım sunmak üzere bir kurulan bir yapı.

Projenin amacı, genç jenerasyona bilimin güzelliğiyle ilham olmak için bilimsel ve kültürel bir eğitim merkezi oluşturmak.

Bütün yaş gruplarını bir araya getirmeyi hedefleyen yapı; ilham verici sergi alanları, ilköğretim ve lise düzeyindeki öğrencilere yönelik uygulamalı bilimsel deneyler yapılabilecek laboratuvarlar ve uzman olan olmayan herkesin katılabileceği bilimsel etkinlikler için büyük bir amfi tiyatro içeriyor.

Science Gateway, CERN’in Meyrin bölgesinde bulunan CERN’in bir başka ikonik yapısına bitişik olarak konumlandırılacak yeni bina içerisinde yer alıyor.

7000 metrekarelik bina, çok çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak alanlar barındırıyor. Örneğin yapı içerisinde, çok küçük boyuttan (temel parçacıklar) çok büyük boyutlara (evrenin yapısı ve evrimi) kadar doğanın gizemleriyle ilgili farklı konulara yönelik sergiler yer alıyor.

Sergiler aynı zamanda, CERN’deki bilim insanlarının; çarpıştırıcılar, deneyler ve bilgi işlem sistemlerini, çalışmalarında nasıl kullandıklarını ve bu teknolojilerin halka nasıl bir fayda sağladıklarını gösteriyor.

Uygulamalı deneyler, Gateway’in eğitim programının odak noktasını oluşturuyor. Ziyaretçilerin bir bilim insanı olmayı ilk elden deneyimlemelerine olanak sağlıyor.

Bu deneyim, eleştirel düşünmeyi, kanıta dayalı değerlendirmeyi ve bilimsel yöntemin kullanımını, yani hayatın her alanında işe yarayacak önemli araçları kullanmayı teşvik ediyor.

Dünyanın en büyük parçacık çarpıştırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (Large Hadron Collider) gibi CERN’in eşsiz tesislerinden ilham alarak tasarlanan yapının mimarisi, araştırma ve mühendislik dünyasını karakterize eden yaratıcılık ve icat kabiliyetini kutluyor.

Uzayda asılı gibi görünen tüpler benzeri mimari unsurlar, evrenin kökenine inen gelişmiş araştırmaların kaynağı olan son teknolojiye referans veriyor.

Böylelikle, dört ana bölüm yapının mimari vizyonuna şekil veriyor:

Köprü

Sergi ve eğitim alanlarının geliştiği bir omurga. Köprü, yerden 6 metre yükseklikte yer alan, Route de Meyrin’den geçen bir sokak olarak tasarlanmış.

Düzlemsel Güneş Kollektörleri

İlgili pavyonların üzerinde asılı duran, 40×40 metrelik üç adet panel.

Merkezdeki pavyonda sınıflar bulunuyor. Resepsiyon alanının üzerine yerleştirilmiş alan, dikey sirkülasyon ile köprüyü zemine bağlıyor. Kuzey pavyonu, 900 kişilik bir konferans salonu olarak kullanılabilen esnek bir mekan olarak tasarlanmış. Alan, üç bağımsız bölüme yarılabiliyor ya da iki küçük mekan ve bilimsel gösteriler için bir adet yüksek tavanlı mekana dönüşebiliyor.  Güney pavyonu ise interaktif sergilere yönelik tasarlanmış.

Tüneller

Köprü seviyesindeki iki tüp, CERN’in süreli ve süresiz sergilerine ev sahipliği yapmak üzere tasarlanmış.

Ziyaretçiler Tüneller aracılığıyla parçacık çarpıştırıcılara benzer tasarlanmış, yerin 100 metre altına konumlandırılmış alana yönlendirilir. Bu alan, en derin sırları açığa çıkaran bilimsel deneylerin yapıldığı bir mekanın temsilidir.

Orman

Doğa her şeyi birbirine bağlayan en temel unsur. Bu senaryoda da mevcut yapılar ile yeni yapılan bina arasındaki bağlantıyı sağlıyor ve harika bir yürüyüş deneyimi sunuyor.

Orman, bünyesinde barındırdığı 400 adet ağaçla birlikte; hangi ölçekte olursa olsun tüm keşiflerin doğayla ilgili olduğunu anlatıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın