Dans ve Performans Sanatları Merkezi – İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Öğrenci Projesi

Antalya Bilim Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı 4. sınıf öğrencisi Egemen Yurtseven'in 7. dönem tasarım stüdyosunda, konusu olan Sanat Merkezi Tasarımı kapsamında dansçılar için tasarlamış olduğu proje.

Fikir, Konsept ve Senaryo

Dans ve performans sanatlarının tam anlamıyla her yerde yapılabileceği ve sanatçıların rahatça kendileri olabilecekleri bir iç mekan hayal edin!

“Bir dansçı olarak kullanıcı profiline aşinaydım ve dansçıların sanatlarını mümkün olan her yerde icra etmek istediklerini biliyordum. İç mekâna girer girmez dansçıları her yerde görebileceğiniz bir mekan fikri konsept fikriydi. Mekânı tanımlayacak olanlar çoğunlukla dansçılardı, mekânın büyük bir kısmı dansçılarının performanslarını sergileyecekleri alanları tanımlamakla görevliydi. Böylece dansçılar kendileri için ayrılan antrenman salonlarının dışında da pratik yapabileceklerdi, dans ve performans sanatları merkezinin neredeyse tüm iç mekânı bir performans sahnesi olarak kurgulandı.”

Konsept doğrultusunda bütün iç mekan; büyük, dans edilebilir hacimler olarak tasarlanacaktı. Antrenman salonları, dansçıların dinlenme alanları ve performans salonu gibi kapalı alanlar birer mekân içinde mekân olarak tasarlandı. Böylece büyük hacimler bütün iç mekânda vurgulandı. Açık alanlar büyük hacimler arasında sirkülasyonu sağlıyordu. Mekânın merkezi, ana girişten görülecek şekilde dansçıların pratik yapabilecekleri ve misafirlere davetkar bir tavır sunacak açıklık olarak tasarlandı.

Bir Sahne ve Sosyalleşme Alanı olarak Merdiven
Merdiven, proje başlangıç aşamasından itibaren en hassas konuydu; mekânın büyüklüğünü tamamlayacak şekilde, dikkat çekici ve davetkar olmalıydı. Mekânın genel simetrisini hafifçe kırarak ilerleyen dikkat çekici büyük kırmızı bir merdiven kurgulandı. Basamak ölçüleri kat yüksekliği doğrultusunda hesaplandıktan sonra sahanlıklar olabildiğince büyük bırakıldı. Çünkü merdiven zaman zaman sahne olurken zaman zaman sosyalleşme alanı olacaktı. Merdivene kazandırılan bu yeni fonksiyonlar dolayısıyla merdiven taşıyıcılarının yerleşimi, ölçüleri ve statiği bir inşaat mühendisi ile birlikte hesaplandı. Taşıyıcıların renk ve malzemesi ise zemine adapte olacak şekilde seçildi. Merdivenin, taşıdığı yük ile kontrast oluşturacak şekilde havada süzülüyormuş gibi görünmesi amaçlandı.

Mekân içinde Mekânlar
Antrenman salonları, dansçıların dinlenme alanları ve performans salonu gibi alanlar birer kapalı hub olarak tasarlandı. Dış kabuğu zeminden ve tavandan merkez duvara doğru kıvrılan hublar kendi içinde zemin duvar tavan bütünlüğü sağlıyordu. Tavandan kıvrılan bölüm metal kafesli bir asma tavana, zeminden kıvrılan bölüm ise salonu iki kenardan çevreleyen masif bir oturma elemanına dönüştürüldü. Hubların kabuğunu oluşturan dış duvarın orta kısmı modelleme aşamasında kesilerek çıkarıldı. Mekânın dış duvarına temas eden boşluk metal kafeslerle kapatıldı, iç mekana bakan cephe ise camlarla kapatıldıktan sonra perdelere yer açmak için hacim tavandan oyuldu. Sahne hissini uyandırmak için kırmızı perdeler seçildi. Mekan, tavandan sarkıt ışıklar ve hubların tavanından spot ışıklarla aydınlatıldı. Performans salonunda seyirciye ait oturma alanları ile sahne arasındaki kot farkı ortadan kaldırıldı böylece seyirci bir anlamda sahnenin bir parçası haline gelecekti.

Etiketler

Bir yanıt yazın