Elips Tasarım Ofisi, Acıbadem'deki çatı katı projesinde, atıl bir mekanı aydınlık bir yaşam alanına dönüştürmeyi amaçlamış.
Projenin mimarları anlatıyor.
Acıbadem; Almondhill’de bulunan çatı katı 85 m2 idi. Tamamen karanlık, hiçbir yerden ışık ve hava almayan, neredeyse depo görünümünde bir alandı. Üniversite eğitimi görmekte olan genç biri için tasarım yapmak, bizi oldukça özgür kılarken aynı zamanda da daha fonksiyonel alanlar yaratma zorunluluğu da getirdi. Dinlenme, çalışma, spor, yemek ve eğlenme zamanlamalarının farklılık gösterdiği bir hayatı olduğundan, mümkün olduğunca total mekan yaratmaya çalıştık. Hatta öyle ki jaluzili camla ayırmış olduğumuz banyoya çektiğimiz ses düzeniyle, istendiğinde yaşama mekanındaki TV’nin burada da seyredilebilmesi için küveti ona göre konumlandırdık.
Mekandaki her tasarım onun hayatını kolaylaştıracak şekilde olması gerektiği kadar, ne fazla ne eksik. Orijinalde 85 m2 olan bu mekanı iyice incelediğimizde, aslında kafa kurtarması amacıyla mekan içinde ikinci bir duvar örüldüğünü anladık ve taşıyıcı olmayan bu duvarları kırdık ve alanı 132 m2’ye çıkarttık. Şimdi sıra mekana ışık sağlama işine gelmişti. Çatı pencerelerini mümkün olduğunca çok kullanarak mekanı hem çok aydınlık yaptık, hem de hacmini büyüttük. Biliyoruz ki aydınlatmada hiçbir sistem gün ışığının yerini alamaz.
Gece aydınlatması için de genel aydınlatma yerine yönlendirmeli spotlar, zemine gömülü noktasal aydınlatmalar, aplik ve gizli led aydınlatmalardan yararlandık, böylelikle dramatik bir aydınlatma yaratmış olduk. Mekanın merkezine konumlandırdığımız 350 cm’lik büyük koltuk ve karşısında sinema sisteminin etrafına açık mutfak ve yemek, çalışma köşesi ve spor ekipmanları köşesininin yer aldığı açık bir alan yarattık. Jaluzili camla ayrılmış banyo alanının istendiğinde ana sinema sisteminden de yararlanabilmesi sağladık.
Sürgülü kapı ile girilen uyuma bölümü içine de aynı banyodaki gibi çatının alçak noktalarından yararlanmak amacıyla iki adet dolap odası tasarlandı. Mekanda yalınlık sağlamak amacıyla beyaz renkler tercih edildi, merkeze konulan büyük koltuk enerji vermesi için rengarenk tasarlandı. Banyo ise diğer alanın tersine siyah-gri zemin ve duvar kaplaması ile daha sıcak bir alan haline getirildi. Çatının taşıyıcısı olan küçük çelik kirişler alçıpan tavanla kapatılırken, ana taşıyıcılar açıkta bırakıldı ve antrasit rengi boya ile belirginleştirildi.
Ortadaki iki ana taşıyıcı dikme de üzerine monte edilen top aydınlatmalarla lambader görevini üstlendi. Ana mekana on sekiz adet, banyo ve uyuma bölümüne birer adet çatı penceresi konuldu. Her pencereye kepenk ve stor perde sistemi de ilave edildi. Çatı katlarını sevimli kılan çatı eğimi, aynı zamanda da tasarımda zorlanılan kısımdır. Eğimden kaynaklanan alçak kısımların kullanımlarında zorluklar ortaya çıkmaktadır. Ancak, çok alçak olan bu alanlar, gereksiz olarak görülüp de duvarla kapatılmamalıdır çünkü mekana hacim olarak değer katmaktadır. Alçak kısımlara kadar uzanan çatı pencereleri kullarak mekana yükseklik katılabilir.
1 Yorum
http://www.volkanatabey.com.tr de yayınlamıştım buna benzer birşey