Doğanköy / Bursa İpek Üretim Tesisi

Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimari Tasarım V dersi kapsamında Gizem Şenışık'ın hazırladığı geleneksel üretim kaynaklarının canlandırılması konulu ipek üretim tesisi projesi.

Çevresel Veriler – Konsept

Proje arazisi Bursa’nın Nilüfer ilçesi Doğanköy Mahallesi’nde konumlanmaktadır. Bölgenin mevcut hali birçok açıdan durağan olsa da komşu yerleşimler ve halk açısından gelişme potansiyeli oldukça yüksek bir bölgedir. Bu sebeple burada geleneksel üretim kaynaklarının canlandırılması temeline dayanarak gerçekleştirilecek ipek üretim tesisinin tasarımı tüm tehditler ve potansiyeller değerlendirilerek oluşturulmaya çalışılmıştır. Balat, Korupark, Organize Sanayi gibi bölgelere yakınlığı sebebiyle gelişime açık olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple tasarlanan kompleksin bölgesel değil de kentsel bir mekan olması hedeflenmiştir. Araziye yerleşimde bir meydanlaşma görülmektedir. Bunun sebebi ise; Doğanköy yaşayanlarının gözlemlerimiz sonucunda uzun süreli ve konforlu iletişim-etkileşim gerçekleştirebilecekleri mekanlar bulunmamaktadır, köyün içinde sosyal alanlar, halkın dahil olabileceği etkinlikler bulunmamaktadır. Bu sebeple köylü halk ile kentli halkın birlikte dahil olabileceği etkinlikler hedeflendi. Burada halkın üretime katılması sonrası çıkan ürünleri sergileme ve satışının yapılması, bunun yanında çıkan ürünlerin defileler ile sunumunun gerçekleştirilmesi düşünüldü. Eski mahalle ve yeni mahalle olarak adlandırılan iki bölge arasında ise tanımsız geniş boşluklar bulunmaktadır. Bu mekan geçişinde kişi mekan algısını kaybetmekte ve bunu hissetmeye ihtiyaç duymaktadır. Proje arazisi tam da bu geçiş bölgesinde tarihi Saraçoğlu Kozaklık Binası yanında bulunmaktadır. Bu tanımsız boşluğu anlamlandırmak ve sınırları ile birlikte bize bir mekanda olduğumuzu hissettirecek bir yerleşime gidilmiştir.

Plan Kurgusu

Tarihi Kozaklık Binası ve arazide bulunan mevcut dutluklar dikkate alınarak yerleşim yapılmıştır. Hedeflenen; tarihi Kozaklık Binası’nın devamı niteliğinde bir yapı kurgulayarak tarihi binayı kurgunun ana noktasında tutmaktır. Bu sebeple tarihi bina, kompleksin girişinde konumlanması da dikkate alınarak iki katlı müze olarak değerlendirilmiştir. Müze olarak kullanılacak bu yapının mevcut hali korunarak içeri girme ile cam çelik strüktür tasarlanmıştır. Yapının güneyinde, kompleksin de girişinde konumlanmak üzere giriş-karşılama birimlerini içeren tek katlı bir yapı düşünülmüştür. Sonrasında doğuya doğru ilerleyen mekanlarla çevrili meydan bulunmaktadır. Mevcut dutluğu çevreleyen zeminde üretim mekanları, 2. katta üretim yönetim birimleri, atölyeler, hazırlık mekanları bulunmaktadır. Meydanın sonunda ve merkezinde; zemin katta restoran, 1. ve 2. katlarda konaklama birimleri bulunmaktadır. Konaklama birimlerinin meydanın merkezinde yer almasının sebebi ise meydanda düzenlenecek etkinliklere kolayca dahil olabilmeleri sağlamak etkileşimi arttırmaktır. Meydanı sınırlandıran güney cephesinde ise sergileme, satış birimleri zeminde, 1. katta ise tesis genel yönetim birimleri yer almaktadır. Akabinde ise zeminden ve 1. kattan girişi sağlanan çok amaçlı bir amfi bulunmaktadır. Kurgu kentsel ölçekte düşünüldüğü için çok amaçlı amfi ve onun yol cephesinde bulunan çelik çaprazlarla desteklenen workshop mekanının boyutları büyük tutulmuştur.

Etiketler

Bir yanıt yazın