Drangar Çiftliği (Studio Granda)

Drangar Çiftliği (Studio Granda)

Studio Granda tarafından tasarlanan Drangar, 1980’lerden kalma çiftlik yapılarını koruyarak, konut ve konaklama kullanımı için yeniden işlevlendiren bir proje.

İzlanda’nın Skógarströnd kentinde bulunan ve büyükçe bir arsaya sahip olan çiftlik 1980’lerin başında, devletin sunduğu tip projelere göre inşa edilmiş parça parça yapılardan oluşuyor. Yakın zamanda el değiştirene kadar zirai faaliyetler için kullanılmaya devam etmiş olmasına rağmen yapıların birçoğu bakımsız bırakılmış ve bazıları kendi kendine çökmüş; geriye sağlam olarak ev, traktör garajı, saman silosu, inek ahırı ve at ahırı kalmış. Bu dört yapı arasında, yavaş yavaş çürümeye bırakılmış saman silosu dışındaki üç hacim konut alanına dönüştürülmüş.

Yalıtımsız betonarme iskelet ve toprak zemine sahip garaj, mikro mutfak alanlarına sahip misafir odaları ve oturma odası ile yeniden düzenlenmiş. Merkeze konumlandırılan koridor yapıyı üç bağımsız birime ayrılıyor. İç mekanda, ana alanda kaba döküm beton duvarlar korunmuş ancak toprak zemin terrazzo ile kaplanmış. Ortak hacimlerin duvarları beyaza boyanmış. Misafir odaları ise tarım makinelerinin tabloları ve renkleri ile bezenmiş. Tüm banyolara mavi mozaikler döşenmiş. Oluklu bakır levha ile kaplı yapı, havanın durumuna göre patlıcan morundan, İspanyol yeşiline renk değiştiriyor. Yan kapılar ve pencereler, yapının traktör garajı olarak kullanıldığı dönemdeki özgün konumlarında bırakılmış; teras ile oturma odası arasında kalan ana traktör kapısı, kayar bir cam kapı ile değiştirilmiş.

Birbirine bitişik yapılar olan inek ve at ahırlarının duvar, çatı ve zeminindeki ağır hasar ve yapıların iç hacimlerinin ahır dışı kullanımlar için tuhaf boyutları nedeniyle, yen işlevlerin tümü mevcut betonarme duvarlar içine, bağımsız hacimler olarak yerleştirilmiş. Daha önce oluklu sac ile kaplı yüzeylerden sac sökülmüş ve aynı profille üretilmiş oluklu bakır ile kaplanmış. Eklenen birkaç beton duvar dışında, yapıların özgün dili korunmuş. Yapılan en büyük müdahale, yapıya eklenen yeni temeller olmuş.

Giriş katı kampçıları ağırlamak üzere dönüştürülen katta ortak mutfak, depo, tuvalet, teknik hacimler ve sekiz adet oda mevcut. Ev sahibinin yaşam alanı ise, çatısı yükseltilerek fazladan alan açılan üst kata yerleştirilmiş. Bu kattan, inek ahırının üstüne uzanan, özel kullanıma açık teras alanı eklenmiş. Evin bulunduğu kota, terasın aksi yönünde bulunan köprü ile doğrudan erişiliyor. Bu köprü aynı zamanda, ortak hacimler ve odaların bulunduğu, alt katın girişi için bir saçak görevi de görüyor. Ahırlarda kullanılan malzeme seçimi ve detayları, traktör garajındaki ile benzeşiyor ancak ev sahibinin konutu, mucartalı bazalt, ince damarlı mermer ve meşe ile zenginleştirilmiş.

İnşaat sürecinde, çiftliğin tasarıma dahil edilmeyen parçaları mümkün oldukça arsa içinde yeniden işlevlendirilmiş. Örneğin, ahırlarda depolanmış olan gübre, tüm arsaya yayılarak peyzaj için gübre olarak kullanılmış. Yapılar büyük ölçüde korunduğundan kısmi bir hafriyat üretilmiş olsa da, tümü, arsa içinde, peyzaj düzenlemesi dahilinde yeniden kullanılmış. İnek ahırının beton kirişleri, kuzeydeki terasın zemininde, ahırlarda bulunan kafes demirleri ise karyola başı ve dış mekanda bank olarak yeniden kullanılmış; yemek masaları çatı kirişlerinden üretilmiş.

Tüm yapılar, İzlanda’da üretilen taş yünü ile etraflıca yalıtılmış. Yakınlarda jeotermal kaynak bulunmaması nedeniyle sıcak su için yakınlardaki tarlalara kurulan kapalı devre ısı pompası yardımı ile tüm ısınma ve sıcak su ihtiyacı karşılanmış. İçme suyu arsada bulunan bir kuyudan elde ediliyor; bu su aynı zamanda yangın söndürme için de depolanıyor. En yakın asfalt yola 30 kilometre mesafede, sapa bir konumda bulunsa da, Drangar yerleşkesi İzlanda’nın fiberoptik altyapısına bağlı ve kesintisiz internet erişimine sahip.

Etiketler

Bir yanıt yazın