Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 4. sınıf öğrencisi Ramazan Çeşmeci’nin Prof. Dr. Yasemin Alkışer Bregger ile birlikte 2020-2021 Bahar Dönemi Bitirme Projesi kapsamında tasarladığı proje.
Sürdürülebilirlik, kendi ihtiyaçlarımızı, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden karşılayabilmektir.
Eco-mahallem projesi, sürdürülebilirliği dert edinmiş bir paylaşımlı konut topluluğu için tasarlanmıştır. Bu topluluk, yaşadığı alana en az zararı ve çevresine maksimum yararı sağlamayı amaç edinmişlerdir. Tükettikleri ürünleri üretmeye ve bu üretmeyi öğretmeye yönelik faaliyetler yürütmektedirler. Doğal çevrenin onlara sunduğu kaynakları korumaya ve değerlendirmeye duyarlı bir topluluktur. Doğayla yapay teması en aza indirip doğal teması artırmaya yönelik bir amaçları vardır.
Proje alanı, Afyonkarahisar Merkez’de, eski spor salonu arazisi üzerinde yer almaktadır. Proje alanı geçmişte insanların buluşup bir araya geldiği, ortak duygular yaşadığı, beraber üzülüp beraber sevindiği bir alan özelliği taşımaktadır. Proje alanının geçmişteki bu alışkanlığı günümüze taşınmak istenmiştir. Bu sebeple BULUŞMA konseptine karar verilmiştir.
Proje alanının bölgesel kimliğine bakıldığında, kentlinin kullandığı büyük bir parkla kent arasındaki ara kesiti oluşturmaktadır. Kentliyi proje alanının içinden geçirip ,paylaşımlı konut kullanıcıları ile etkileşimli hale getirilmek istenmiştir. Kentliler için davetkar bir ortam oluşturulmak istenmiştir. Bu davetkar alan, üç çeperin birleşiminden doğan ortak alan sayesinde oluşmaktadır. Kamusal alanın etrafına hiyerarşik bir düzende ticari ve sosyal birimler yerleştirilmiştir ve yarı özerk alan olarak iç bahçeler oluşturulmuştur. Yapıların alt katları ticari ve sosyal birimlere hizmet ederken üst katlar konut kullanıcıları için çalışmaktadır.
Konut birimleri tasarlanırken farklı kullanıcı tiplerine göre çeşitlendirilmiştir. Temel ihtiyaçlara yönelik tasarlanan konutlarda, yatak odaları, oturma odası, wc ve banyo yer almaktadır. Ortak bir yaşam alanının etrafına yerleştirilen konut birimlerine, mutfak, çamaşırhane, yeme-içme alanı, oturma alanı ve teraslar hizmet etmektedir. Teraslar 1. kattan itibaren birbirine bağlanmaktadır. Bu sayede insanların birbirleriyle ve çevreyle etkileşimi artırılmıştır.