Eşdeğer 1. Ödül, Mehmet Kavuk Camii Konsept Yarışması

Eşdeğer 1. Ödül, Mehmet Kavuk Camii Konsept Yarışması

MİMARİ PROJE RAPORU

İnsanların toplu olarak ibadet etmelerini sağlayan, birlik, beraberlik ve paylaşım duygularının yaşandığı camiler,  strüktür, fonksiyon ve estetik açıdan tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Geleneksel camiler, manevi yönden dini etkiyi, biçimsel açıdan sağlamlık ve kusursuzluğu yansıtmaktadır. Tarih boyunca camiler yapım tekniğinde ve mimarisinde birçok yeniliklere ve özgünlüklere öncülük etmişlerdir.

Ülkemiz, günümüzde ibadet yapısı cami konusunda oldukça önemli bir mimari mirasa sahip olmasına karşın, bugüne kadar özgün, günümüz gereksinimlerine cevap verebilecek yeni cami projeleri oluşturulmamıştır. Günümüzde yeni cami arayışlarının ortaya koyduğu az sayıda cami örneğinin büyük çoğunluğunun Selçuklu ve klasik Osmanlı dönemi camilerine benzetilmeye çalışıldığı, ancak ne plan düzenleri ne de kütlesel düzenleri açısından o dönemin tasarım ölçütlerini barındırmayan, oranları bozuk yapılar olarak ortaya çıktıkları görülmektedir.

Bu projenin tasarım kriteri, cami mimarisinin anıtsal ve geleneksel formunun, modern, kentsel mimari bakış açısı temel alınarak yorumlanmasıdır. Tarih boyunca dönemlerin yapı teknolojilerinin en rafine örneklerini barındıran cami mimarisine, günümüz yapım tekniğinin sağladığı olanaklar yansıtılmıştır.

Tasarım dilinde İslam kültürünün en değerli sanat dallarından olan İslami Kaligrafiden esinlenerek yapılan bu çalışmada ana ibadet alanı geleneksel formun stilize edildiği brüt beton kabuktan meydana gelmektedir. Cephelerdeki dikey açıklıklar toplumsal bellekteki görselinin devamlılığını sağlamaktadır. Son cemaat yerinin yarı kapalı mekan geleneği de bu kabukta tanımlanmıştır.

Cami kelime anlamı olarak ‘Toplayan ve bir araya getiren’ demektir. Camiler sadece bir ibadethane değil, insanların bir araya gelmelerini sağlayarak sosyo kültürel ortamlar oluşumunu sağlayan mekanlardır. Bu cami tasarımımız kente hizmet eden bir sosyo kültürel merkez olarak  da çalışmaktadır. Sokak düzleminden camiye yaklaşımda şeffaflık uygulanmıştır. Cami avlusunu çevreleyen arkad saydam açıklıklarıyla sokak ve avlu etkileşimini sağlamaktadır. Strüktürel açıdan güncelleştirilen arkad yarı kapalı dış mekanı tanımlayarak kulanıcılar tarafından fonksiyonelleştirilebilmektedir.

Alt kotta çözümlenen fuayelere hizmet eden açık mekanlar ana avluyla birleşerek peyzaja iç mekanların zenginliğini aktarmaktadır.

Doğal ışık camide bir tasarım elemanı olarak ele alınmış, ana ibadet alanının mekansal kalitesi ışığı işleyerek geçiren cam kubbeyle zenginleştirilmiştir. Kadın mahveline üst örtüdeki açıklıklardan ışık alınarak mekansal nitelik kazandırılmıştır.

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın