Hamza Arslan, Yunus Emre Bolat ve Sena Acar, Yeniden Düşünmek: Afet Sonrası Geçici Yaşam Alanlarının İyileştirilmesi Öğrenci Fikir Yarışması'nda eşdeğer birincilik ödülünü kazandı.
Ortak Hayat
Doğu yerleşkesindeki geçici barınma alanları bağlamındaki yaklaşımın temel amacı, tarihi çevre içerisinde üretilen geçici barınma alanlarının hem mekânsal örgütlenme hem de ortak alan ve yaşam alanları arasındaki ilişkiler bakımından değerlendirmek ve tartışmaya açmaktır. Bu değerlendirme deprem sonrası oluşan yere aidiyetin tanımsızlığı ve mahremiyet önlemleri bakımından geleneksel yaşam alanları ve arasındaki farklılıklara geçici barınma alanları zemininde dikkat çekmeyi ve yeni üretilecek kentsel kimliğin geçmişten kopuk olmaması için dikkat edilmesi gereken tarihi çevre bağlamına ışık tutmayı amaç edinmektedir.
Deprem bölgesi olan Doğu bölgelerindeki tarihi yaşam alanlarında bulunan ‘Hayat’ kavramı incelenmiş, bu kavramın deprem sonrasında geçici barınma alanlarında yorumlanması insanlar arası etkileşim ve yaşam alanları ile müşterek mekanlar arası ilişki bakımından gündelik yaşam kalitesini iyileştireceği öngörülmüştür. Geleneksel Doğu köy evlerinin giriş veya birinci katında odaların açıldığı, üstü kapalı bir ya da birkaç yanı açık mekâna “hayat” adı verilir. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde çeşitli isimler alır. Özellikle yaz günlerinde günlük hayatın geçirildiği, hava alınan, dinlenilen ve yiyeceklerin kurutulduğu bazen saklanıldığı bir mekandır. Günün çeşitli zamanlarında gölgenin sürekli içinde yer değiştirdiği hayat, bütün birimlere geçiş için bir odak noktası ve ayrıca birçok etkinliğin içinde yapıldığı çok fonksiyonlu bir mekândır.
Kapalı ve yarı açık mekânlar bu önemli mekânın çevresinde dizilirler. Ayrıca, hayatlı mekân örgütlenmeleri, sıcak iklimle başa çıkmanın en uygun örneklerinden biridir. Bu bağlamda konteynerlerde yaşayan depremzedelerin en büyük sorunlarından biri yazın oluşan bunaltıcı iklim koşullarıdır.