Eşdeğer 1. Ödül, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi Ana Girişi Öğrenci Fikir Yarışması

Eşdeğer 1. Ödül, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi Ana Girişi Öğrenci Fikir Yarışması

PROJE RAPORU

İLMEK

Tarihsel süreç ve kültürel bağlamda kapı; farklı bölgeler arasında yer alan başlangıç-bitişi eş, seçici geçirgen geçiş noktasıdır. Anlıktır. Çizgisel ya da bölgesel bir süreklilik göstermez. Sınırların üzerine konumlanır. Ötesine geçmez. Üniversite bağlamında kapı ise alışılagelmişin aksine, ulaşılıp geçilmesi gereken noktasal gel-geç sonuç mekan olarak okunmamalı; bilgi deneyim ve kolektif üretimin kamuyla buluştuğu, okul ile bağlamı arasında köprü kuran bölgesel başlangıç-süreç mekan olarak ele alınmalıdır. Sınırlarını geniş araç yollarından alan, trafik gürültü ve kaosla çevrili Davutpaşa Kampüsü; akıntının ortasında varılacak bir yer, ulaşılacak noktadır. Erişebilmenin bu denli zor olduğu, süreci besleyecek kamusal potansiyellerin sirkülasyonla ayrıştığı çevrede; okula gitme sürecinin ortaya koyduğu tüm sosyal ve kamusal deneyimler bağlamın kaosu içinde akıntıya karışarak kaybolur.

Uçlar arasındaki temel bağlantı birimi anlamına gelen İlmek, bölgeler arası geçiş sınırında kampüsü kente diker. Hareket ve görüş alanlarını çakıştırarak parçalar arası tasarlanmamış ilişkiyi yeniden kurgular. Sürekli ve erişebilir bir düzlemde, farklı kot ve zeminlerdeki potansiyel odaklara temas ederek; öğrenci ve kentlinin bir araya gelme ve karşılaşma ihtimallerini açığa çıkarır.

Tasarım Kararları:

Farklı ölçeklerde okula erişen rotalar analiz edilerek; pek çok ulaşım seçeneğinin birbirine düğümlendiği ana sirkülasyon hattını oluşturan metro çıkışı ve üst geçit, sürecin başlangıcı olarak belirlendi. Üst geçitteki taşıt-yaya sirkülasyonunu ayıran pozitif katmanlaşmanın, çevresindeki mekansal potansiyel ve olasılıklarla bütünleşerek süreklilik kazanması sağlandı.

İlmek, önce engel ve sınırlarla çevrili kampüs ormanına uzanarak yeşil dokuya ilişti. Soluklanma, buluşma, trekking gibi eylemlere imkan veren erişilebilir yeşil alanlarla öğrenci-kampüs ormanı etkileşimini arttırdı. Böylelikle iki orman arasında kalan “üniversite kapısı”, tarafını kaotik beşer ormanından değil; doğadan yana aldı.

Tasarımın ormanla buluştuğu kısmın alt kotunda, ortak çalışma alanları, kafe, cep sineması gibi mekanlarla beslenen alternatif bir yaya girişi tanımlandı.

Davutpaşa Tarihi Fırını ve İsmek Fırıncılık Okulu arasında kalan bölgenin kamusallaşmasını engelleyen unsurlar yerine erişilebilir amfi ve rampalarla alternatif girişe bağlanan yeni bir buluşma zemini tasarlandı.

Günümüzde Kültür Sanat Tasarım Merkezi olarak kullanılan Tarihi Fırına; kentliyle farklı disiplinlerden öğrencilerin ortak çalışma ve üretimine imkan sağlayacak yeni atölye birimleri önerildi.
İsmek Fırıncılık Okulu’nun yönetim birimlerini içeren bölümü kamusallaştırılarak, takvim günlerine göre farklı zaman dilimlerinde kullanılabilen esnek bir mekan haline getirildi.

Kullanım Senaryoları:

Tarihi Fırın, İsmek Yapısı, Kampüs Ormanı gibi bütünün parçalarını oluşturan esnek mekanların farklı senaryolar ve takvim günlerinde nasıl ve ne şekilde kullanılabileceği üzerine öneriler geliştirildi.

Günlük Yaşantı: Giriş Kapısının günlük okul yaşantısının bir parçası olması adına, öğrencilerin gündelik yaşantısını besleyecek mekanlar kurgulandı.
Fırıncılık Okulu Satış Standı: Okula gelen öğrencilerin, fırıncılık okulu öğrencilerinin pişirdiği poğaça simit gibi mamulleri satın alabilecekleri simbiyoz üretim/tüketim mekanı.
Mutfak Sergisi: Fırıncılık okulu öğrencilerinin kollektif çalışmaların sergilediği gastronomi sergisi.
Atölyeler: Okuldaki bilgilerin informel deneyimle buluştuğu mekanlar.
Çalışma Odaları: Öğrencilerin çalışma mekanı ihtiyacına cevap veren çok amaçlı esnek birimler.
Otobüs Durağı: Tasarım strüktürünün kampüs bitiminde evrildiği bekleme alanı.
Okul Etkinlikleri/ Kulüp Günleri: Tanışma toplantıları; RLC Günleri, Kimsek, Civil, gibi kulüp günleri ve Yılın Yıldızları, Akademik Ödül Töreni gibi önemli etkinlikler, tasarlanan/yeniden işlevlendirilen esnek mekanlar ile kampüs girişinden başlar.
Söyleşi Panel Alanı: Konuşmacıların konuşmalarını gerçekleştirebileceği alternatif açık mekan.
Mezuniyet Günü: Pandemi nedeniyle kongre merkezinde yapılamayan mezuniyet töreni için alternatif bir açık mekan kurgusu önerildi. Kapıyı çevreleyen esnek mekanlar mezun öğrenciyi tek bir kapalı mekanla kısıtlamamakta, öğrenci için arkadaşlarıyla vakit geçireceği mekanı seçme özgürlüğü ve sosyal mesafe imkanı sunmaktadır.
Hafıza Sergisi: Mezun öğrencilerin bağlamdaki anılarını belgeleyen fotoğraf ve nesneler sergisi.
Yürüyüş Rotası:  Mezun öğrencilerin tören sonunda hafızalarındaki anılar ve diplomalarıyla okuldan toplu çıkışını izleyen rota. “kapı, son ve başlangıcın kesiştiği yerdir.”
Bienal / Sanat Sergisi: Hayal gücünün dışa vurumu olarak tanımlanan sanat; formel eğitimin getirdiği tekdüzeleşmeyi kırmak adına önemli bir kozdur. Bienal, öğrencilere alışılagelmiş mekanlara farklı gözlerle bakma imkan sunar.
Pandemi: Okulların açılmasının ardından yaşanacak olan geçiş sürecinde kampüs girişindeki kamusal ilişkiler, sosyal mesafe çemberleri ile yeniden düzenlendi. Kampüs ormanın önündeki yeşil amfi, sağladığı kotlarla öğrencilere sosyal mesafeli buluşma imkan sunar.

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi Ana Girişi Öğrenci Fikir Yarışması

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi Ana Girişi Öğrenci Fikir Yarışması Sonuçlandı

Etiketler

Bir yanıt yazın