Eşdeğer Mansiyon, Archiprix Turkey 2022

İTÜ Mimari Tasarımda Bilişim Tezli Yüksek Lisans Programı öğrencisi Görkey Gürel’in, 2021-2022 Bahar Yarıyılı’nda İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde başarıyla tamamlamış olduğu mimari diploma projesi “Care’Act”, Archiprix Turkey 2022’de Eşdeğer Mansiyon ödülüne layık görüldü.

Yine aynı proje, Kenkomi.Japan tarafından düzenlenen ve ilk aşaması yapay zeka AI.GENIUS ARCHITECT tarafından değerlendirilen “World Architecture Student Awards (WASA) 2023” yarışmasında, Form Design kategorisinde “Genius Form Design Medal” ödülüne layık görülerek 2059 proje arasından finale kaldı. Final aşamasında ise, ilk 3 proje Dünya çapında yapılacak oylama ile belirlenecek.

Linke tıklayıp yalnızca mail adresinizi girerek son sayfadaki “C-League Winning work” başlığı altında ilk sırada yer alan “Care’Act” projesine oy verebilirsiniz. (Oy kullanmak için son tarih 1 Aralık 2023)

Yapay zeka “AI.GENIUS ARCHITECT” tarafından paylaşılan değerlendirme raporu:

Proje Metni:

“Kurbağalıdere’ye sırtını dayayan, unutulmaya yüz tutmuş, bakımsız ve atıl bir imaj sergileyen Yer’e odaklanan “Care’Act”; bakım işlevini üretim ile harmanlarken bünyesine barınma işlevini de katarak çok işlevli bir yaşam izlenimi sunmayı amaçlamaktadır. Yerin hafızası ve bu hafıza üzerinden de yine yerin, bir o kadar da yeri deneyimleyenlerin bakımı gözetilmiştir.

Proje alanında yapılan analizler dahilinde; koku ve kirlilik sorununun, derenin ve yerin olduğu kadar bölge halkının da belleğinde yer ettiği gözlemlenmiştir. Geçmişin yaşayan soyut izleri zihinlerdeki varlığını hala sürdürürken, mevcut koşullar dahilinde dereden elde edilen suyun havuzlarda kontrollü olarak toplanması, alglerin yapay yollarla kültürlenerek bu havuzlarda çoğaltılması ve yeri deneyimleyen, yerde konaklayan insanlar için besin maddesine dönüştürülmesi amaçlanmıştır. Bütün bu kurgu ve olasılıklar; üretim gibi dinamik bir eylemin, görece daha statik bir izlenime sahip barınma eylemiyle birlikte nasıl işleyebileceğine dair bir manifesto niteliği de taşımaktadır.

Aynı zamanda “Care’Act”, ortaya koyduğu mimari dili aracılığıyla mimarın bu süreçteki konumunun ve rolünün tartışmaya açılmasını da amaçlamaktadır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın