Eşdeğer Mansiyon, Cumhuriyetin 100. Yılında Tasarımla Düşünmek Yarışması

Özge Aygün, Fadime Altın, Şerife Çalık ve Bayram Altındağ'ın Cumhuriyetin 100. Yılında Tasarımla Düşünmek yarışması için hazırladığı proje, eşdeğer mansiyon ödülü kazandı.

Proje Raporu:

Yarışma çerçevesinde proje alanı olarak belirlenen Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık fakültesi avlusunda, kampüsün ve fakültenin genel mevcut yaşantısı incelenerek, potansiyel bölgelerin kamusallığını vurgulama çabasıyla açık ve yarı açık mekanların kullanılabilirliğini artırmanın yolları sorgulanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, sürdürülebilir, mevcut duruma kolaylıkla uygulanabilir, kampüs genelinde farklı varyasyonlar ile yer edinebilecek şekilde modüler mobilyalar kurgulanmıştır.

Tınaztepe Kampüsü mevcut durumunda öne çıkan taşıt odaklı ulaşım ve bunun sonucunda fakülteler arası oluşan etkileşimsizlik, yetersiz sosyal alanlar, deneyime olanak sağlayan yeşil alanların kampüs yaşantısında yer bulamaması ve açık – yarı açık alanlarda bulunan işlevsel kent mobilyalarının yetersizliği, kullanıcıların sosyal aktiviteleri ve disiplinler arası etkileşimlerinin önündeki başlıca sorunlar olarak belirlenmiştir.

Kampüs yaşantısında kullanıcıların fakültelerinin yakın çevresi dışındaki eylemlere katılmadığı gözlemlenmiştir. Proje özelinde ulaşım arteri Tınaztepe Yemekhanesi – Univercity Park – Mimarlık fakültesi ile sanat arteri Mekantin – Güzel Sanatlar Fakültesi – Doğal Yaşam Parkı bölgeleri deneyim açısından değerli bulunarak ulaşım yolları yayalaştırılmış ve taşıt ulaşımı için alternatif ulaşım hattı önerilmiştir. Tüm kampüsü deneyimleyen bir bisiklet rotası kurgulanmış, 5 farklı alanda istasyonlar eklenerek güçlendirilmiştir.

Tasarım sürecinde avlu ve Mekantin arasındaki geçiş bölgesi için öngörülen amfi tasarım fikri tekrar ele alınarak, en iyi haline entegre olma çabası içerisinde modüller ve amfi birlikte kurgulanmıştır. Şehir Bölge Planlama Bölümü ile Dekanlık arasında bırakılan geçiş alanı ile sirkülasyonun devamı sağlanmıştır. Bu alanda önerilen amfi, sergi modülleri ve panoları ile fakülte kullanıcıları için bağlayıcı ve kolaylaştırıcı bir çözüm olarak geliştirilmiştir. Geçiş, mevcut rampa ile birlikte sonlanarak sergi elemanları ile desteklenmiştir. Bölge günün farklı saatlerinde farklı kullanımlara hizmet etmektedir. Belirlenen modül proje ve etkileşim alanlarına hizmet edecek şekilde belli bölgelerde zemin nesnesi haline gelerek kullanıcıyı aktivite alanlarına yönlendirmektedir. Tasarım fikrinin modüler olması ile avlu – etkileşim alanları 1 ve 2 arasındaki diyaloğu güçlendirmesine olanak sağlamıştır.

Modüller

Önerilen tasarımda sürdürebilir, uygulanması kolay ve yeniden kullanıma olanak sağlayan malzeme olan ahşap, fakülte içerisindeki mobilya malzemelerinden referans alınarak tercih edilmiştir. Tasarlanan ahşap strüktür üzerinden eklemlenebilme durumu ele alınarak üst örtü ve mobilya olarak devamlılık sağlanmıştır. Mevcut durumdaki ağaçlar korunmuş ve öngörülmüş büyüme hacimleri düşünülerek kurgulanmıştır. Mimarlık Fakültesi’nde devam eden stüdyolardaki eğitim ön plana alınarak yarı açık, açık mekanlarda üretimlerini sürdürebileceği maket yapma, dinlenme, yeme-içme ve sosyalleşme gibi eylemlerin yanında bunlara destek veren depolama birimleri ve kampüsü paylaştığımız diğer canlılar için yuva, beslenme kabı gibi işlevlerle birlikte tasarlanmıştır.

Fakülte için bir çekim noktası olduğunu düşündüğümüz fakülte içi etkinliklerin sürdürülebileceği “Halı Sohbetleri” gibi etkinlikler için birimler, sergi panoları ve duyuru panolarını içerecek modüller çeşitlendirilmiştir. Tasarlanan modüller öğrenciler için sosyalleşme, bilgi edinme, eğlence alanı olarak farklı kullanımlara olanak sağlamaktadır. Proje alanında ele aldığımız modüllerin kampüs için öneri olarak yayalaştırılmış yol etrafında kampüs geneline yayılması hedeflenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın