Metin Güngör ve Fatma Ezgi Erkul, DEÜ Mimarlık Bölümü Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması'nda eşdeğer mansiyon kazandı.
Holizm parçaların birleştiğinde bir bütünden daha fazlasını ifade ettiğini savunan felsefi bir akımdır. Vücuttaki sistemler de bir araya gelerek bir bütünden fazlasını oluşturur. Projedeki peyzaj ögelerinin her biri vücuttaki bir sistemin işlevini yansıtır. Üst örtü derinin koruyuculuk görevini, yeşil alanlar akciğerin havayı temizleme görevini, oturma alanları omurgayı oluşturan omurların birbirini destekleme görevini, kuru havuzlar ve podima alanı beynin dinlenme görevini ve yeşil sızıntılar da dolaşım sistemini görevini hedeflemiştir.
Etkileşim
Fakülte öğrencilerini için buluşma, toplanma, rahatlama, stres atma ve ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir alan oluşturmayı amaçlamıştır. Toprakla temas sağlayabilecekleri şifalı bitkilerin ekim alanları, elektronik cihazları şarj edebilecekleri noktalar, yoğun ve stresli çalışma temposundan kaçma ve rahatlama amacıyla salınacak şekilde tasarlanmış oturma alanları tasarlanmıştır.
Malzeme ve Sürdürülebilirlik
Zemin döşemesinde andezit ve bazaltın insan üzerindeki sakinleştirici etkisi göz önünde bulundurularak kullanılmıştır. yer döşemesi belli noktalarda podima taşı ile desteklenerek zenginleştirilmiştir. Yağmur suyu hasadı ile bitkilerin su ihtiyacı karşılanma hedeflenmiştir. Dinlenme platformları ve oturum alanlarında doğal ve sürdürülebilir olması sebebiyle ahşap tercih edilmiştir.
Bitki ve Renkler
Farkındalık yaratmak amacıyla şifalı aromatik bitkiler seçimine özen gösterilmiş ve bu bitkilerin mevsimsel renklerinin insan üzerindeki etkisi göz önünde bulundurulmuştur.