Eşdeğer Mansiyon (Emrah Akpınar, Ahmet Üstekidağ), Lüleburgaz Yıldızları Yüzme Akademisi Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

Lüleburgaz / Kent / Yarışma Alanı

Lüleburgaz resmi olarak ilçe olmasına rağmen, aslında bu ölçekten sıyrılmış, yoğun ve sürekli göç alarak büyümektedir. Orta ölçekli bir kent ile kasaba arasında yer almaktadır. Potansiyelleri, ekonomisi ve büyüklüğü ile kent ölçeğine daha yakındır. Ana ulaşım arteri üzerinde yer almakta ve demir yolu servisini kullanabilmektedir. Tüm iklim özelliklerini hissedebilen bir yerleşimdir.

Lüleburgaz kentsel açık alan kullanımları yönünden aktiftir. Gerek iklim, gerek nüfus yapısından gerekse yaşam kültüründen dolayı kent ve kent mekanları tüketilmekte ve talep edilmektedir. Kent merkezi genetik dokusunu bir nebze olsun koruyabilmiştir. Fakat kentin düzensiz ve yoğun büyümesi sebebiyle kaçınılmaz olarak kent çeperlerine doğru hızla büyümektedir. Çeperler merkeze nazaran düzenli bir gridle yapısallaşmaktadır. Kent merkezinde düzensiz grid çeperlere doğru evrilmektedir. Kentin varoluş süreci incelendiğinde kent merkezinin yavaş yavaş varlığı yok olmaktadır.

Yarışma alanı kent merkezine yürüme mesafesinde ve çevresinde servis işlevleri bulunmaktadır. Spor salonu, cezaevi, üretim tesisleri, belediye hizmet alanı ve tarım alanları bulunmaktadır. Alan içerisinde diş hastanesi ve bu noktada sonlanan bir yol bulunmaktadır. Yarışma alanında yoğun bitki örtüsü yer almakta ve büyük kısmının korunması beklenmektedir. Alan topoğrafyanın eğim profilleri açısında 2 bölgeye ayrılabilir. İlk bölge yapılaşılabilir eğimde, diğer bölgesi ise yüksek eğim profiline sahip, görece yapılaşılabilir eğimde olmayan kısmıdır. Proje alanının servis alabileceği yol ağı kısıtlıdır.

Sorunsallar:

Yarışmaya konu alanın kent dokusu ile ilişkisi, kent ölçeğinde nasıl bir varoluş sergileyeceği, insan ölçeği, program ve programın gereklilikleri, alanın yasal kısıtları, doğal etkenler, yönelim, eğim, ışık, mevcut yeşil doku ile ilişki gibi sorunsallar yığınına karşı yorum getirmeye çalıştık. Özellikle havuz mekanının uygulanmış örneklerini göz önünde bulundurarak, böyle bir büyüklükte ki hacim/lerin birbiri ile ilişkileri ve insan ölçeğine karşı tavrının ne olacağını dert edindik ve bu ana sorunsala mevcut kıstaslar ile bir çözüm getirmeye çalıştık.

Bağlam / Öneri:

Yukarıda belirttiğimiz kent ve proje alanının özellikleri ile öngördüğümüz sorunsallar sayesinde önerimizi geliştirdik. Bu önerinin varoluş sebebi havuz yapısı/larının hacminin, sahip olduğu oranları ile nasıl bir araya getirelim ki insan ölçeğini aşmadan, kent çeperinde ki bu alanda kent mekanları silsilesini nasıl devam ettirebilelim, sorularını cevaplayabileceğimiz mimari öneridir. Bu noktada alan ve programı baz alarak kullandığımız mimari enstrüman AKADEMİ PROMENADI‘dır.

Akademi promenadı; proje alanının yapılaşılabilir eğimde ve mevcut bitki örtüsüne en az temas eden noktalarında, kademelenerek vücut bulur. Kent ile bağlantıyı sağlayan yoldan başlayıp tüm birimleri kat ederek nihayetinde olimpik ve su topu havuzunun ortak fuayesi ile sonlanır. Promenadın birimler ile kurduğu ilişki sayesinde kentsel ara mekanlar ortaya çıkar ve spesifik olarak belirtilmeyen, istenmeyen fakat mimari zenginlik üreten mekanlar türetilmiş olur. Böylelikle proje alanı çevresinde var olmayan kent dokusu ve kentsel iç içelik durumu kendi içerisinde oluşturulmuş olur. Arazide var olan eğim olabildiğince değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Şöyle ki; birimlerin teknik alan ve havuz altı birimleri ile direk ışık ihtiyacı olmayan birimleri topoğrafya içerisinde çözülmüş olur. Zemin üzerinde ortaya çıkan hacimler ise insan ölçeğinde ve kent ölçeğinde kabul edilebilir nitelikte var olabilir. Birimlerin promenad üzerinde var oluş şekli bir taraftan promenad üzerinden beslenirken bir taraftan da açık ve yeşil alanlar ile desteklenmiş olur. Özellikle eğlence parkı ve halk havuzu kullanımlarında.

Proje alanı yapısal alan ihtiyacının dışında büyük açık ve yeşil alanlar içermektedir. Alanda yer alan diş hastanesi kaldırılarak açık alanlar kentliye hizmet verecek şekilde Lüleburgaz Korusu olarak tasarlanmıştır. Böylelikle program dışı kullanımlar ile sürekli ve gece gündüz yaşaması amaçlanmıştır.

Program Yorumu:

Öneri projemiz ile kentten yaklaşım ve ulaşım noktalarında oluşturduğumuz kullanım senaryosu şöyledir: Akademi promenadı giriş meydanı ile başlayıp yaya ve toplu ulaşım öğelerinden alana temas etmeye başladığımız noktadır. Genel kullanımları içeren halk havuzu, spa, ftm ve açık havuz ve eğlence parkı kullanımları ezilerek, promenad kat edilir ve sonunda su topu havuzu ve olimpik havuz ile sonlanır. Su topu ve olimpik havuz ön alanında bir Olimpik meydan öngörülmüştür. Alana diğer bir yaklaşım senaryosu da özel araç ile ulaşım alternatifidir. Açık otopark üzerinden alana yaklaşımda direkt olarak su topu ve olimpik havuza ulaşılabilmektedir. Aynı zamanda promenada direkt erişim ile tüm birimlere eşit mesafeden dağılabilmekteyiz.

Projemizde önerdiğimiz Lüleburgaz Korusuna promenadın farklı kotlarından ulaşılabilmektedir. Basit bir sistemde yürüyüş yolu önerilmiş olup kullanıcıların bu rotadan çıkıp, direkt toprak ve yeşil ile ilişki kurmaları amaçlanmıştır. Koruya hizmet edebilecek şekilde Bakı ve Dinlenme platformu ve dinlenme terası öngörülmüştür.

Programda istenilen yaklaşık 300 araçlık açık otopark kullanımı proje alanının araç yolu ile direkt bağlanabilecek, bitki örtüsünün en az olduğu noktada ve eğimin en uygun olduğu alanda konumlandırılmıştır.

Yapılaşma Stratejileri / Arazi Kullanımları

Proje alanında yapıların konumlanması, promenadın kot organizasyonu ve bu sistemlerin birbiri ile ilişkileri olabildiği kadar az hafriyat yapılması ile ışık ihtiyacı ve açık ve yeşil alan kullanımları gözetilerek tasarlanmıştır. Havuz kullanımı içeren tüm birimlerde teknik alanlar ve havuz altı birimler eğimde çözülmüştür. Ana kullanım alanlarını içeren kısımları ise tamamen zemin üzerinde ve direk ulaşılabilir olarak düşünülmüştür. Özellikle Açık Havuz ve Eğlence Parkı kurgusunda havuz kullanımlarının yoğun kullanımlarında promenada taşabilmesi ve yeşil alanlar ile doğrudan ilişkide olması gözetilmiştir.

Direkt ışık ihtiyacı olmayan ıslak hacim kullanımları içeren spa ve ftm birimleri promenad üzerinden 2 noktadan ulaşılabilmektedir. İç mekan kurgusu iç bahçe ve su öğesi kullanımları ile desteklenmiş ve promenad altında ki hacim teknik hacimler ile değerlendirilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın