Hakan Demirçakan, Şehrin İçindeki "Kamusal Boşluk" projesiyle Archiprix Türkiye 2022'de eşdeğer mansiyon ödülü kazandı.
Proje, İzmir’in Basmane semtinde konumlanan terk edilmiş eski deri fabrikası binasının “uyarlanabilir yeniden işlevlendirme” (adaptive reuse) ile yeni nesil bir mimarlık okuluna dönüştürülmesini kapsamaktadır. Mürselpaşa Bulvarı üzerinde terk edilmiş vaziyette bulunan bu tarihi taş yapının, duvarları korunarak kentin içinde yeni bir işlev kazanması hedeflenmektedir.
Basmane semti, İzmir’in merkezinde bulunan, İzmir Fuarı’na ve bir çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan önemli bir yerdir. Eski zamanlarda İzmir’in en prestijli semtlerinden birisi olan, bir çok turistin uğrak yeri olan Basmane, gelişmediği için zamanla prestijini kaybetmiş, çevredeki bazı tarihi yapılar terkedilmeye ve harabeye dönmeye başlamıştır. Bu sebeple projeye konu olan yapı, konum olarak çok önemli bir noktada bulunmaktadır. Terkedilmiş vaziyette bulunan bu tarihi taş yapı, yeniden işlevlendirilerek, kente ve çevresine önemli kazanımlar sağlayacaktır. Tasarlanan yeni yapı, konumu ve yıkmadan, yeniden işlevlendirilerek tasarlanması sayesinde, kentin önemli yapılarından birisi olma, çevredeki mevcut tarihi yapıların dönüştürülmesi/onarılması ve Basmane semtinin eski prestijli günlerine geri dönmesi yolunda bir basamak olma potansiyeline sahiptir.
Projenin tasarım fikri, mevcut yapı ve yeni yapı arasında bir boşluk oluşturmaktır. Bu boşluk, iki yapı arasındaki ayrımı vurgulayacak ve aynı zamanda mimarlık okulundan bağımsız olarak çalışabilen bir kamusal alan olarak kullanılabilecek. Kamusal teras olarak kullanılacak boşlukta dijital sergi alanı, çalışma alanları, etkinlik ve kokteyl alanları bulunmaktadır. Ayrıca terastan erişilebilen kamusal coworking alanı, kamusal kütüphane ve mimarlık okulunun 2. giriş alanının terasın kullanımını arttıracağı düşünülmektedir. Projenin şehrin merkezinde ve Kültürpark’ın hemen karşısında konumlanması, “kamusal boşluk” fikrinin temelini oluşturmaktadır. Terasın üzerinde kullanılan aynalı yüzey, iç mekan ve kamusal teras arasında görsel bağlantı sağlayacak. Ayrıca terastaki canlı etkinlikleri çevreye yansıtarak, çevreden geçen insanlar tarafından görünmesini sağlayacaktır.