Eşdeğer Mansiyon (OpenAct Architecture), Lüleburgaz Yıldızları Yüzme Akademisi Mimari Proje Yarışması

MİMARİ PROJE RAPORU

LÜLEBURGAZ YÜZME AKADEMİSİ YERLEŞKESİ
Lüleburgaz merkezi yerleşiminin hemen çeperinde, yaya ve bisiklet ile ulaşımın mümkün olduğu, özgün bir topoğrafya ve yeşil doku ile şehirle bağlantı kurmak için güçlü potansiyel barındıran proje alanı, tasarlanacak yüzme akademisi ile kentlinin sportif ve rekreatif gündelik yaşamının bir parçası haline dönüşme olasılığı taşır. Doğa ile insan arasındaki bütünleşme öyküsünün spor aktiviteleri odaklı bir kurgu üzerinden tasarlanabilmesi için coğrafi özellikleri, flora ve faunası ile özgün bir zemin oluşturan büyük ölçekli bu proje alanı, kent çeperinde bu özelliklerde ender bir alandır. Bu sebeple, barındırdığı programlar gereği büyük alanlara ve açıklıklara ihtiyaç duyan yüzme akademisinin, doğa ile bütünleşik ve doğal girdileri mümkün olduğunca koruyacak bir yerleşke olarak tasarlanması projenin öncelikli kurgusunu oluşturur.

Program Dağılımı/ Topoğrafya ile Bütünleşme
Korunacak yeşil dokusu ve 22 metrelik kot farkı ile yapılaşma bölgelerinin sınırlı olduğu proje alanı, tepenin topografik ve bitkisel silüetinin korunması hedeflendiğinde, programatik dağılımın farklı yapı grupları halinde, farklı kotlara yerleşmesine işaret eder niteliktedir. Bu sebeple, dört farklı birim halinde gruplanan programatik kütleler tepenin topoğrafya silüeti içerisinde kalacak şekilde yerleştirilmiştir. Birimler arası program dağılımının sportiften rekreatife, tepenin eteğinden en üst noktasına doğru kurgulandığı; böylece rekreatif programların kente vistalarının olduğu bu yerleşkede, kütleler tepenin topoğrafyasına eklemlenirken doğanın kendi tektoniği ile yapısallık arasındaki bu kesişimden de binanın açık ve kapalı mekanları arasında geçiş olan, tepenin eteğinden üst noktasına programatik bir sirkülasyon üzerine tanımlanan mimari kurgusu da şekillenmiş olmaktadır.

Programların gruplanışları ve sportiften rekreatife, tepe eteğinden üst noktasına dağılımları, olimpik havuz birimi, şu topu havuzu birimi, spa ve fizik tedavi birimi, halk havuzu birimi olacak şekilde kurgulanmıştır.

Omurga
Sportif aktivite ve üretimlerin kolektif çalışmalar, aktarımlar, karşılaşmalarla sentezlenerek başka başka sosyal aktivitelere olanak sağlaması, her sürecin yeni süreçlere sebep olduğu bir ortamın oluşturulabilmesi; sportif kamusal mekanın etkileşimleri tetikleyen, ilişkisel bağları güçlü kılabilen ve açık/esnek/dinamik bir kurgulanma ile mekanın yeniden üretiminin gerçekleşebildiği nitelikte olmasıyla doğrudan ilintilidir. Bu sebeple farklı su sporları programlarına göre gruplanan yapısal birimler, bir araya geliş biçimleri ile de su etrafında kurgulanan bir sosyallik oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. Her birim su sporları programlarının yanı sıra rekreatif programlar barındıracak şekilde düzenlenerek kütlelerin bir araya gelişleri plan ve kesit düzleminde bu rekreatif program alanlarının çakıştırılması ile gerçekleştirilmiştir. Böylelikle tüm yapı birimleri sosyal programların yoğunlaştırıldığı bir omurga ile bağdaştırılmış olur. Yapının tüm kotları arasında sirkülatif rolü olan bu omurga aynı zamanda birimlerin topoğrafya ile bütünleştiği çatı kotlarına geçişleri de sağlayarak yerleşkede sosyal ve kamusal odağı meydana getirir. Yapı grupları içerisindeki her türlü sosyal aktivite ve enformel etkinliği üzerinde taşıyacak bu omurga, yapı gruplarının sportif hangar yapıları olmak yerine dinamik bir paylaşım ortamına dönüşerek bir kamusal yerleşke olmasını sağlar.

Çatı bahçeleri üzerinde konumlandırılan açık alan programlarına olan erişimin, kapalı alanlarda kurgulanan sosyal etkileşim mekanları (oturma/dinlenme alanları, kafeterya, vitamin bar, seminer alanı, çocuk oyun alanı, toplanma platformları) ile bütünleştiği omurga, kapalı, yarı açık ve açık alan ilişkilerinin eriyerek etkileştiği mekanizma olarak yerleşke bütününün sosyal dokusunu sürekli beslemeyi hedefler.

Doğal Etkileşim
Her kütlenin tepenin doğal topoğrafyasına bağlanan ve açılan, tepe dokusu ile entegre olan çatı bahçesi düzlemlerinin yanı sıra, yeşil doku içerisinde tasarlanan yürüyüş/koşu/bisiklet hattı ve bu hat üzerinde yer alan sert zemin bahçe podları, açık hava etkinlikleri, spor aktiviteleri, çocuk oyun alanları gibi programlara ev sahipliği yapacaklardır. Alanda yapılan tüm müdahaleler bu özgün mevcut doğal doku ve tasarlanan sosyal dokunun gündelik hayata katılabilmesi yönündedir.

Ayrıca tepenin üst noktasında görece daha düz bir alana yerleştirilen açık havuz alanı, kapalı halk havuzu ile ilişkilendirilerek tepede meydanlaşan rekreatif bir düzlem olarak tasarlanmıştır. Kapalı halk havuzunun devamı/yansıması niteliğinde uzayan açık havuz alanı, kuzey yönünde konumlandırılan ve rüzgarı önleyen servis yapıları ile havuz alanı için gerekli konfor koşullarını sağlarken, topoğrafyanın bu üst noktasında, güney yönü vistaları ile bir nevi kent terası işlevi görür.

Etiketler

Bir yanıt yazın