Eşdeğer Ödül, Baumit “Sağlıklı Bir Yaşam Alanı Olarak Ev” Tasarım Yarışması 2023

Eşdeğer Ödül, Baumit “Sağlıklı Bir Yaşam Alanı Olarak Ev” Tasarım Yarışması 2023

Baumit tarafından düzenlenen "Sağlıklı Bir Yaşam Alanı Olarak Ev" Tasarım Yarışması'nda 2023 yılında Berfin Topçu'nun "Pasajın Yanındaki Ev" projesi, özgün yaklaşımı ve kullanılan malzemelerde sağlık ve estetiği bir arada sunmasıyla eşdeğer ödül almaya layık görüldü. Proje, kent içindeki atıl durumdaki yapıların yeniden dönüştürülerek ev krizine çözüm getirme önerisiyle yaşanan konut sıkıntısına çözüm sunma amacıyla geliştirildi ve özellikle kentsel dönüşüm süreçlerindeki potansiyeliyle ön plana çıktı.

“PASAJIN YANINDAKİ EV”

KONUM: Kadıköy/İstanbul, Rasimpaşa, Yeldeğirmeni Sk. No:20, 34716

BAĞLAM: Yeldeğirmeni, grid şeklindeki şehir dokusuyla; avluluların, pasajların, Osmanlı ve Rum mimarisinin özelliklerini taşıyan eski evlerinden oluşur. Taş duvarlar, ahşap detaylar ve geleneksel çatı yapıları ve günümüzün sanat galerileri, atölyeleri ve kültür merkezleri birleşerek mahallenin dinamik ve yaratıcı atmosferini oluşturur. Burası gençlerle yaşlıların, eski sakinlerle, göçle gelenlerin, kahvehanelerle cafelerin, tarihi camilerle kiliselerin birleştiği yerdir. Pasajın Yanındaki Ev, Yeldeğirmeni gibi bir alanda şehirle bağlarını koparmayacak şekilde, aynı mahallenin kendisi gibi iç içe farklı grupların bir arada bir komün halinde yaşayabileceği bir alandır. Pasajlar, avlular, apartman ölçeği gibi mahallenin yapısal özellikleriyle çelişmeyen, aksine onlardan ilham alan ve adapte olabilen bir evdir.

YENİDEN KULLANIM: Barınma gibi çoğu kentli için çok temel bir sorunun çözümü yeniden kullanım ve rehabilitasyondur. Projenin önemli bir kısmını oluşturan bu tema sayesinde sürdürülebilirlik problemine yapının sınırlarını aşabilen, kent ölçeğinde bir öneri sunulur. Örnek olarak seçilen alan, kent içinde kendini sık sık tekrar eden bir örüntünün parçasıdır: terk edilmiş ev/harabe. Çözüm önerisi, ölü olan alanın; esnafıyla, öğrencisiyle, emeklisiyle, çekirdek ailesiyle ve tabii ki turisti ile hem özel hem kamusal bir alana, aynı kent gibi nefes alan bir yaşam alanına dönüşmesidir.

YAKLAŞIM: Ev, insanların kültürel ve sosyal bağlamda kendilerini ifade edebilecekleri birer sahnedir. Projenin ev olgusuna yaklaşımı, birbiriyle bağlantılı hem özel hem de kamusal sahnelerin insan ölçeğinde bir araya getirilmesidir. Bu sayede ev farklı sahnelere indirgenir: avlu, bahçe, teras, daire, pasaj, balkon, koridor ve dükkan. Bu sahneler, birbirleriyle uyumlu bir şekilde iletişime geçerler. Avlu; pasajla ve çaycıyla iletişimdedir. Teras; dairelerle ve parkla. Pasaj; sokak ve parkla, yani kentin tamamıyla iletişimdedir.

KULLANICI PROFİLİ: Pasajın Yanındaki Ev de aynı içinde bulunduğu Yeldeğirmeni gibidir: dinamik, yaratıcı ve geçirgen. Esnaf, kütüphaneci, öğrenci, ev hanımı, müzisyen, çekirdek aile, yaşlı amca, kafe sahibi, dövmeci, emekli öğretmen, üniversite profesörü, eskici, çaycı, beyaz yakalı, engelli, kapıcı, heykeltıraş… hepsi ev’in içinde barınabilir veya misafiri olabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın