Zemin, Bodrum Belediyesi tarafından Türkkuyusu caddesi ve 2 meydan için tasarlanan bir kentsel tasarım projesidir. Tarihi kuyunun bulunduğu Türkkuyusu meydanı, yukarısında bulunan Türkkuyusu mahallesini proje kapsamındaki cadde üzerinden belediye meydanına ve kente bağlayan önemli bir aks oluşturur. Proje farklı kullanıcılara, çeşitli zamanlarda sosyal, kültürel bir platform sunarken, altyapısal, fiziksel sorunlara çözüm önerisi üretmektedir.
Projeyi ele alırken kente ve tasarıma dair verdiğimiz temel karar sonuç olarak bitmiş bir tasarımdan ziyade bir süreci tasarlamak olmuştur. Bu bağlamda kentte öngördüğümüz azami müdahaleler ile zaman tasarımın bir parçası haline gelecek, süreç içerisinde verilen kararlar doğrultusunda caddede ve meydanlarda tasarlanan dönüşümler gerçekleşecektir.
Türkkuyu caddesinin mahalleyi doğrudan limana bağlayan bir aks görevi görmesi nedeniyle üzerinde ilk karar caddenin yayalaştırılması olmuştur. Bu karar alınırken caddeyi besleyen yolların yeterliliğine dikkat edilmiştir.
Bodrum Belediyesinin önünde bulunan meydana yapılan müdahale olabildiğince minimumda tutulmuştur. Bu meydanda çok sayıda tescilli yapı ve Bodrum sahil yoluna açılan çok sayıda aracın kullandığı Cevat Şakir Caddesi bulunmaktadır. Yoğun trafik akışını yönlendirebilecek alternatif bir yol hattı bulunmadığından dolayı caddeye yapılacak olan müdahale zemin düzleminde bırakılmıştır
Türkkuyusu mahallesinin bodrum limanına doğrudan inen Türkkuyusu Caddesi yayalaştırılacak önemli bir kamusal alan zenginliği elde edilmiş, kent ve belediye ile mahalle ilişkisinin artırılması hedeflenmiştir.
Verilen tüm kararlar zemin üzerinde çözülmüş ve zemin düzleminde bırakılmış, cadde boyunca zeminin bir bütün olarak algılanması ve seçilen malzeme ile birlikte tarihi bodrum evlerinden ayrışarak yapıların ön plana çıkması amaçlanmıştır.
Proje suyu anında tahliye edilmesi gereken bir sorun olarak ele almak yerine bölgenin bir dere yatağı üzerine kurulması, Türk Kuyusunun denize doğru aktığı cadde aksini doğal veriler olarak ele alarak sorunu bölge için kültürel ve sosyal bir avantaja dönüştürme, suyun niteliğini bağlayıcı, dinamik ve bütünleştirici bir biçimde ele almayı amaçlamıştır. Proje, kentsel mekanın hissini, su ile destekleyerek, mekansal belleği güçlendirmeyi hedeflemiştir.
Caddede yaratılan katmanlaşma sayesinde cadde genişliği su ile sürekli olarak ilişki içerisindedir. Yağmurlu günlerde suyun katmanlarda yükselmesi ile daralan cadde ölçüleri, güneşli günlerde farklı kotlarda ve genişliklerde kullanıma olanak sağlar, Zemin malzemesi için seçilen doğal taş ise sürece bağlı olarak katmanlarda doku farklı oluşturur. Bu farklılıklar en alt katmanda suyun birikmesi, en üst katmandan sürekli yaya akışının olması gibi zamanın tasarımı fikrinin bir parçasıdır. Bodrum traverten taşı kent dokusunda yaygın kullanılan yerel bir malzemedir.
Cadde boyunca devam eden katmanlaşma, sıklıkla farklılaşarak, kamusal alandaki zenginliği arttırmaktadır, Erişilebilir, yürünebilir olan katmanlaşma her yaştan ve statüden bireyin kullanabileceği özgür bir süreklilik sunarken, mahalleli için bir arada olma hissini desteklemektedir. Zemin var olan kent parçası için özgün bir kimlik tanımlamayı hedeflemiştir.
Bodrum Belediyesinin önünde bulunan meydana yapılan müdahale olabildiğince minimumda tutulmuştur. Bu meydanda çok sayıda tescilli yapı ve Bodrum sahil yoluna açılan çok sayıda aracın kullanıldığı Cevat Şakir Caddesi bulunmaktadır. Yoğun trafik akışını yönlendirebilecek alternatif bir yol hattı bulunmadığından dolayı caddeye yapılacak olan müdahale zemin düzleminde bırakılmıştır. Türkkuyusu mahallesinin bodrum limanına doğrudan inen Türkkuyusu Caddesi yayalaştırılarak önemli bir kamusal alan zenginliği elde edilmiş, kent ve belediye ile mahalle ilişkisinin artırılması hedeflenmiştir.