Söke Belediyesi Kentsel Yenileme Eksenli Fikir Projesi Yarışması'nda eşdeğer ödül kazanan Sertaç Erten ve Devrim Çimen'in projesi.
Mevcut kent merkezi bugün yetersiz ve sıkışmış durumdadır. Çevre Düzeni Planı ile kentin makroformu değişecek, Aydın için Metropoliten Alt Merkez olacaktır. Hem Aydın ile ulaşım bağlantılarını güçlendirmek hem de Üniversite/Havaalanı aksını beslemek için üst ölçek kararı olarak 2 ayrı Hafif Raylı Sistem Hattı önerilmiştir.
Tarihi merkez mevcut yol şemasından kaynaklanan yoğun bir araç trafiği baskısı yaşamaktadır. Bu baskı mevcut geleneksel dokuyu tehdit etmektedir. Öneri yol şeması, terihi merkezin üzerindeki trafik baskısını önerilen yeni arterlerle deplase etmekte ve dokunun korunarak geliştirilmesinin önünü açmaktadır.
Çevre Düzeni Planının önermiş olduğu yoğunluk ise farklı imar prensipleri ile yorumlanmıştır. Kağıt üzerinde bu emsaller verilirken bu emsal değerine ulaşmak için ise kentsel mekan kalitesini artırıcı stratejik zorlaştırmalar önerilmiştir. Bu sayede yoğunlu artarken kentsel mekan kalitesinin de doğru orantılı artmasını garanti altına alacak koşullar sağlanmaya çalışılmıştır. Bu stratejilerin nihayi hedefi ise gerek mekansal gerekse sosyo-ekonomik anlamda yeşil bir yerleşmeye erişmektir.
Halihazırda Söke’deki merkez yaya bölgesi herhangi bir trafik tasarımından yoksundur. İstasyon Caddesi yoğun yaya kullanımına sahne olmasına karşın araç trafiği caddeyi ve ticari aktiviteleri olumsuz etkilemektedir. İstasyon Caddesi, Dere Boyu, Yeni Merkez Omurgası yayalaştırılması esas 3 güzergahtır. Ayrıca Dere Boyu’nda yaya/araç birlikteliği sağlanmış, yayaların kullandığı mekanlar maksimize edilmiştir.
Öneri projede Söke Deresi’nin çevresi Metropoliten Alt Merkez olma hedefi doğrultusunda daha “Yaşanabilir Bir Kent” kurgusunun merkezine yerleştirilmiştir. Halihazırda bulunan tüm açık ve kapalı sosyal donatılar yerinde korunmuştur. Proje alanı kuzeyindeki yüksek yoğunluklu konut bölgesi ve yeni belediye hizmet alanı ile kentin güneyi arasında, mevcuttaki yüksek yapıları da içine alacak bir “Yeni Ticaret Omurgası” önerilmiştir. Söke’nin Metropoliten Alt Merkez olma hedefi doğrultusunda çevre ilçelerden ve merkez yerleşim Aydın’dan kalifiye iş gücünü çekecek, temel eğitim-sağlık hizmeti kullanıcılarını kentle ilişkilendirecek “Büyük ve Özel Donatı Alanları” önerilmiştir. Projede geleneksel ticari merkezdeki yapı adalarının biçimsel anlamda korunması ve böylece boşluk-doluluk ilişkileriinin tarihsel izlerinin sürdürülmesi öngörülmüştür. Merkez yaya bölgesi olan tarihi çekirdekte yapı adaları korunurken, yapı yüksekliklerine 2 kat sınırı getirilmiştir. Mevsimsel gerekçeler ve tarihi merkezde ihtiyaç duyulan dükkan büyüklükleri düşünüldüğünde, gölgeli avlu tiplerinin geliştirilmesi öngörülmektedir.