Sıfırdan: Henning Larsen'in biyo-temelli okul tasarımı, yarının liderlerinin eğitimi için yenilikçi bir yuva sağlıyor.
İklim krizi jenerasyonu için tasarlanan, ahşap ve samandan inşa edilen Danimarka’daki okul ek binası, dünyaya eko-inovasyon konusunda bir ders veren, karbon tutma için ölçeklenebilir bir çözüm vaadediyor.
Danimarka, Rønde’deki Feldballe Okulu’nun yaydığından daha fazla karbon yakalayan bir bina tasarlama taahhüdüyle tasarlanan 250 metrekarelik ek binası aynı zamanda Henning Larsen’in bugüne kadarki en iddialı projesi. İklim krizinin ağırlığıyla yaşlanacak bir nesil için fen dersleri için inşa edilen mekanda, tavizsiz bir malzeme stratejisi uygulandı; geleneksel yapı taşlarını yeniden düşündürüyor.
İşlev, atmosfer ve mimari ifadeden ödün vermeden muazzam bir potansiyeli bünyesinde barındıran ek bina, neredeyse tamamen biyo-bazlı malzemelerden, beton, tuğla ve çeliğe uygulanabilir alternatifler ve en önemlisi, CO2 yaymak yerine CO2 tutan, yangına dayanıklı ve hem verimli yalıtım hem de harika bir iç mekan iklimi sunan malzemelerden inşa edildi.
Danimarkalı hayır kurumu Realdania’nın desteğiyle ve EcoCocon ile ortaklaşa nihai tasarım çözümü, sıkıştırılmış samandan oluşan öncü bir panel sisteminden, yalnızca ahşaptan yapılmış bir çatıdan ve eelgrass’tan (Kuzey Yarımküre’nin çoğunda deniz kıyıları boyunca deniz yosunu) yapılmış bir havalandırma sisteminden oluşan bir yapı olmuş.
Proje, bir binanın tüm yaşam döngüsünü inceleyerek sürdürülebilir inşaat standartlarını yeniden tanımladı. Bir eko-topluluk Friland’ın parçası olan okulun, daha sürdürülebilir bir dünya yaratmaya kendini adamış, gelecek nesildeki düşünürler, liderler ve topluluk üyeleri hazırlama hedefi, tasarım arzusu için bir katalizördü.
Tasarım ekibi, beş iddialı ilkeden oluşan, gezegen sınırlarını aşmayan bir sürdürülebilir tasarım çerçevesi oluşturdu: karbonu ayırmak için sürdürülebilir kaynaklı, yenilenebilir, biyo-bazlı malzemeleri birleştirmek; kaynakları ve enerjiyi korumak için halihazırda üretilmiş yerel malzemeleri kullanmak; zehirli kimyasallar içermeyen malzemeler kullanmak, gaz çıkışını en aza indirmek ve temiz üretim ve işleme prosedürleri sağlamak; sağlıklı bir iç mekan iklimi sağlayarak, gün ışığını pasif havalandırma ile dengeleyen bir ortamı teşvik ederek operasyonel enerji tüketimini azaltmak; demontaja uygun tasarlamak tasarım, gelecekte yapı bileşenlerinin yeniden kullanılmasını sağlamak.