ERA, projenin konsept, tasarım ve uygulama projesi çalışmalarını yapmış.
Proje Kapadokya bölgesinin merkezinde, Nevşehir kent merkezine 5 dakika, Kayseri’ye 30 dakika mesafede konumlanmakta.
Forum Kapadokya projesi, hipermarket, sinemalar, mağazalar, kafeler, restoranlar ile toplamda yaklaşık 25.000 m² kiralanabilir alan içermekte. Projede ayrıca 800 araç kapasiteli kapalı otopark bulunmakta.
Forum Kapadokya’nın konsepti, modern görünümü, yerel mimari ve malzemelerden yararlanılarak oluşturulmuş. Forum Kapadokya Nevsehir-Kayseri yolu üzerinde eski otogar arazisi üzerinde eğimli bir arazide konumlanmış.
Yapının temel konsepti Kapadokya bölgesinin ana karakteri olan troglodit mimariden esinlenerek yerel malzeme kullanımıyla çevreye duyarlı ve modern ve yalın formlar ve geometriler kullanılarak, yörenin mağara mimarisini taklit ederek değil; boşluk, oyuk, girinti, delik ve malzemenin dokularını yorumlayarak oluşturulmuş.
Bina içi kurgusu birbirine yatay ve duşey düzlemlerde farklı kotlar ve sokaklar ile bağlanan meydanlardan oluşmakta. Yapının sehir ile direkt iliski kurdugu güney cephesi ve Nevşehir -Kayseri yolu üzerindeki kuzey cephesinden girişler alınmış, görsel olarak taş kütleler icerisindeki yırtıklar ve boşluklar ile kullanıcıların iç mekan ve çevre arasında bir diyalogun içerisinde olmaları hedeflenmiş.
Dolu kütlelerin iç mekana, hem gün ışığını bina içerisine taşımak hem de gökyüzü ile farklı ilişkiler yaratmak hedefiyle mağaralarda olduğu gibi oyuklar açılmış. Boşlukların bir kısmı da kütleden geriye kalan alanlar şeffaf yapısal cidarların kullanımıyla kapalı hacimlere dönüştürülerek mekansallaştırılmış.
Yapının yine peri bacalarından esinlenilerek tasarlanmış tek düşey elemanı yapı icersinde düşey bağlatıyı sağlayan kulesi. Ortasındaki yırtık ve tepedeki boşluk bir peri bacasının negatif formunun stilize edilerek bu kütleden boşaltılmasıyla elde edilmiş.
Dış mekanda olduğu kadar iç mekanda da yoğun olarak kullanılan doğal taş, çelik gibi strüktürel yapı elemanları, cam ve beyaz duvarlar binanın temel malzemeleri. Doğal taşın getirdiği dingin ama sıcak etki ile alışılageldik AVM’lerden ayrışmakta. Dış mekan iç mekan sürekliliği, şeffaflığın yanı sıra yapının temel kimliğini oluşturan doğal taşın kullanım şeklinde gizli. Bir kaplamadan ziyade oyularak oluşturulmuş mekanlar kurgusu yanı sıra cam kullanımı ile güçlü bir kontrast yaratmakta. Binanın iç ve dış aydınlatmasında da aynı anafikir etkili olmuş. Kütlenin içerisinden dışarı doğru sızan ışıklar, Boşlukları taş kütlenin içerisinden ayrıştıracak biçimde tanımlayan bir aydınlatma tasarımı uygulanmış.