Işıl Esen'in Atılım Üniversitesi Diploma Projesi kapsamında tasarladığı Gazimağusa / KKTC'de Anıt Kavşağını Canlandırma projesi.
Gazimagusa / KKTC Mix – Use Project
Kktc – Gazimagusa’da, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ve İsmet İnönü Bulvarlarının kestiği Anıt Meydanı karşısında konumlanan son derece değerli bir yerde bulunan tasarım alanını canlandırmak ve kentle bütünleşmesini sağlamak amaçlı karma kullanım projesi tasarlanmıştır.
Program temelde üç ana başlıktan oluşmaktadır; ticaret, ofis ve otel birimleri. Projenin merkezindeki en güçlü tasarım fikri ‘Sürdürülebilir’ olmasıdır. Tasarım alanının sıcak ve nemli bir iklimde konumlanması, hakim rüzgar yönünün belirlenmesi ve bu doğrultuda ‘Pasif Havalandırma’ ile soğutularak mekanik soğutma yöntemlerini tasarımda minimize etmek ve enerji kullanımını en aza indirmek amaçlanmıştır.
Pasif soğutmaya ek olarak iklimin dezavantajlarını yok edecek önlemler alınarak projenin sürdürülebilirliği desteklenmiştir.
Projede;
- Hava akışını engelleyen, rüzgar kesen kullanımlar engellenmiştir.
- Tasarım alanı içerisinde ve çevresinde bitki – yeşil eleman kullanımı arttırılarak gölge oluşumu hedeflenmiştir. Nem tutma kapasitesi yüksek olduğundan büyük yapraklı bitkiler tercih edilmiştir.
- Buharlaşma yoluyla serinletme etkisi bulunduğundan, belirli miktarda ve gerekli görülen yerlerde su ögeleri kullanılmıştır.
- Tasarım alanında kullanılan malzemelerin ve renklerin güneşi yansıtma derecelerine dikkat edilerek solar radyasyonu minimuma indirmek amaçlanmıştır.
- Otel ve ofis yapılarında solar radyasyonun etkilerinden kaçınmak için plan düzlemine dik ışık kırıcılar kullanılmıştır. Bu ışık kırıcılar sayesinde yapı içerisindeki sıcaklık optimize edilmiştir.
- Çatıda su ögeleri kullanılarak yazın soğutma kışın ısıtma prensibiyle yapının her mevsim ideal ısıda kalması amaçlanmıştır.
- Yaz ve Kış ekinokslarındaki ışığın yapı içerisine giriş durumlarına bakılarak, aşırı ısınmayı önleme amacıyla plan düzlemine paralel ışık kırıcı elemanlara yer verilmiştir.
Tüm bunların yanı sıra alışılagelmiş kullanımların dışında proje, fiziksel olarak kendisini komşu parsellerden ayırmamaktadır. Böylece yürünebilir şehir özelliği tasarım alanında da devam ederek şehirle bütünleşen, akışkan ve devamlılık sağlayan bir hale gelmektedir.
Yapıların, insanların toplumsal yaşamı üzerindeki etkileri büyüktür. Kent hayatının en önemli verilerinden biri toplum ve bireyler arasındaki iletişimi belirleyen kentsel karşılaşmalardır. Bu karşılaşmalar doğrultusunda birliktelik, güven duygusu ve toplum olma, aidiyet bilinci edinilir.
Projede yer alan çeşitli kotlardaki bağlantılar , köprüler ve sokaklar ile bu karşılaşmaların arttırılması hedeflenmiştir. Yol kotunda yer alan karşılıklı kafe, restoran, atölye, sergi alanları ve çeşitli ticari birimler sayesinde hem sokaklarda hareketlilik sağlanmaktadır hem de kentin yapıya katılmasıyla tasarım kentsel bir önem kazanmaktadır.