Greenox Urban Residence

Greenox Urban Residence

11.500 m² konut alanına sahip 24 katlı apartman Mental Design Works tarafından tasarlandı ve 2018 yılında inşa edildi.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Konum

Greenox Urban Residence, Avrupa Yakasının Levent Büyükdere caddesine bakan ikinci yüzündeki mevcut yapıların kentsel dönüşüm çerçevesinde yeniden ele alındığı bölge içerisindedir.

Dönüşüm – Değişim

Greenox Residence’ın, giderek betonlaşan İstanbul’da, şehir merkezinde yaşayan insanın yeşile ve oksijene duyduğu ihtiyaçtan yola çıkılarak yapının yaşayan bir organizmaya dönüştürmeyi planlanmıştır. Doğaya saygılı, enerji ve su kaynaklarını verimli kullanan bilinç ve ihtiyaçtan yola çıkmıştır.

Greenox’un ilk düşünsel oluşumu konumunun barındırdığı bu potansiyellerle dönüşüm açısından mevcut imar koşullarının zorunluğu kıldığı mono blok kütleyi değişime yön verebilecek nitelikte olması hedeflenerek ortaya çıkmıştır. Mevcut yapılaşmalardaki eksikliklerin irdelenmesi sonucu çevrede yeşil zeminin yok denecek kadar az olduğu gözlenmiş, Dönüşümün sadece var olanı yok edip yerine aynısını yapmak değil; yerine koyduklarının çevresel ve kentsel boyutta pozitif noktalarının geliştirilmesi şeklinde yorumlanması ile tasarım ele alınmıştır.

Doğal Kurgu – Yaşantı

Ağacın dallarını metaforize ederek oluşturulan cephe strüktürü binanın ana plastiğini oluşturarak, araziyi etkin bir şekilde kullanıp yeşille olan bağlantının ikinci boyuttan üçüncü boyuta taşınması ile yeşil bir kabuk haline getirilmiştir.

Binanın oturduğu zemin alanının yapının üst zemine taşınarak yeşil sosyal çatı zemini oluşturulmuştur. Ayrıca Proje kapsamında arazi sınırları içerisinde kalmayıp önündeki park alanını düzenleyerek çevresiyle bütünleşen bir zemin oluşturulmuştur.

Greenox cephesinde yer alacak 900 ağaç ve ağaçcık, 25 bin 500 bitki ile yükselerek yeşil binası yılda 2 bin 373 m3 oksijen üreterek, standart binalara oranla hem atmosfere yılda 250 ton daha az karbon salacak hem de yaklaşık yüzde 40 oranında su ve enerji tasarrufu ile yaşayanlarının ekonomisine katkı sağlayacak.

Greenox, ağaç ve bitkiler ile şehrin ve yaşayanların nefes almasına yardımcı olmakta, oksijen üreten bitki örtüsü, aynı zamanda karbondioksit ve toz partiküllerini emerken; bina cephesinde ısı ve nem yalıtımı sağlamaktadır. Kışın yapraklarını döken bitkiler ışığı iç alanlara geçirgenliği sağlarken, yazın ise gün ışığını yapraklarıyla sıcak hava geçişini engellemektedir.

Greenox’ta daha az enerjiyle, binanın yazın daha serin, kışın daha sıcak olması sağlanmıştır. Yapının sulama ve gübreleme sistemi tamamen otomasyon tarafından gerçekleştirilmektedir.

Ekoloji – Yaşam Strüktürü

Greenox sürdürülebilir yaşam kurgu üzerine planlanması ile birlikte “LEED Gold” ile Dünya IFC kuruluşu tarafından Türkiye’de ilk defa verilen “EDGE” yeşil bina sertifikalarına da sahiptir.

Ekolojik tasarım anlayışına her konuda bağlı kalınarak tasarımı kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılarken, sürdürülebilir olmasını sağlayan sistemler bir araya getirildi.

Doğal kaynaklardan; yağmur suyunun depolanıp cephe sistemine entegre ederek park ve peyzaj alanları ile dış kabukta bulunan tüm yeşil dokuların otomatik sulama ve otomatik gübreleme sistemleri kullanıldı. Gri su depolarıyla suyun arıtımla yeniden kazandırılması ile su kaynaklarının korunmasına katkı sağlaması ve doğadaki su dengesini olumlu etkilemesi sağlanmıştır. Çatıda yer alan panellerinde güneş ışığından enerji elde edilmesiyle enerji verimliliğine artılar kazandırılarak, ortak alanların aydınlatılması sağlanmıştır.

İşlev – İşleyiş

Planlama kapsamında 3 farklı tipoloji geliştirilerek; özel, yarı özel, formal ve yarı formal alanlar tanımlanmıştır. Sosyalleşme ve etkileşim avlularında farklı fonksiyonlar içeren mekanlar kurgulanmıştır.

11.500 m² konut alanına, 1.100 m² sosyal tesis alanına sahiptir. 24 katlı tek blokta, alanları 50 ila 91 m² arasında değişen 1+1 ve 2+1 tiplerde toplam 170 konuttan meydana gelmektedir.

Otopark ve teknik hacim alanları barındıran kısımlar yer altında bulunan 6 katta toplandı.

Zeminde kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap veren hizmet alanları ile 17 katta bulunan konutlar 1+1 ve 2+1 daireler şeklinde tasarlandı.

İçerisinde yeşil ve su ögeleriyle odak noktaları yaratılan bu avlular hem fonksiyonel hem de tasarım dili olarak birbirlerinden ayrıştırılmıştır. Herkese açık olarak nitelendirilebilecek giriş alanında daha formal bir dil sahiplenirken tüm sosyal donatıların yer aldığı sosyal avluda daha konforlu ve renkli bir dile yer verilmiştir. Sosyal avlu ve teras gibi özel alanlarda hem rahat hem de yenilikçi tasarım çözümlerine yönelinmiş, avluların birbirleri ile geçişler sağlanarak, farklı mekan ve işlevlere de dönüştürülebilmektedir. Misafir süitleri, toplantı & çalışma odaları, teras alanında havuz, fitness, oturma, barbekü gibi alanları tasarlanarak, sosyal yaşamı geliştirecek bir yeşil alan oluşturulması amaçlanmıştır.

Özel alanların maksimum düzeyde kullanımını sağlayan kurgu geliştirildi. Zemin katta bulunan misafir süitleriyle desteklendi. Teras katta ortak alanların bulunduğu ikinci bir katman oluşturuldu. Bütünsel tasarım bağlamında şehirle bütünleşen bir kat bahçesi içerisinde, zemin ve malzemelerle tanımlanan alanlarda bulunan spor alanı, sauna gibi mekanlarda sağlık ve spor aktivitelerini, havuz ve ilişkili olan bar ve oturma alanlarında bireysel ve sosyal aktivitelerini gerçekleştirmeye imkan sunan, seyir terası her noktada keyif alınabilen mekanlar oluşturuldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın