Gülçiçek Kimya Fabrikası, Ofis ve Sosyal Tesisleri

Gülçiçek Kimya Fabrikası, Ofis ve Sosyal Tesisleri, Atölyehane Mimarlık tarafından tasarlandı.

Atölyehane Mimarlık projeyi anlatıyor:

“Gülçiçek Kimya üretim yoğunluğunun, dolayısıyla alan ihtiyacının artması ile birlikte Sanayi Bölgesi’nde mevcut binalarına nazaran daha yoğun bir kullanıma sahip bir yapı kompleksine sahip olmayı hedefliyordu. İşverenle yapılan görüşmeler sonucu ilk etapta ihtiyaç programı oluşturuldu.

Bina bünyesinde barınan fonksiyonlar göz önünde bulundurulduğunda bir fabrika binası olmanın ötesinde yönetim ve üretim personelinin tüm ihtiyaçlarına hizmet verebilecek kompleks bir yapı olarak düşünüldü. Her bir birim farklı kütleler içerisinde, kendi fonksiyonunun gerektirdiği formda tasarlanmış, yatay ve düşey akslarda bir araya gelerek her noktadan farklı perspektifler yaratan bir kompozisyonla bir araya getirildi.

Organize Sanayi içerisinde yer alan bir yapı olarak çevreyle etkileşim içinde olmaktansa, içe dönük bir planlama tercih edildi ve bu konsept bağlamında, farklı binalar tek bir iç avludan beslenecek şekilde tasarlandı. Yönetim Binası olarak tasarlanan yapı bloğu, bir anlamda prestij binası da olduğu için doğrudan TEM otoyolundan görülen ekstra bir girişe sahiptir.

Binada birbirinden bağımsız olarak üretim, yönetim, sosyal tesis, misafirhane birimleri yer alır, bu birimler köprüler ve mafsal noktalarında yer alan çekirdeklerle birbirlerine bağlanır. Klasik bir fabrikada olması gereken üretim ve yönetim fonksiyonundan farklı olarak, bu iki fonksiyonu birbirine bağlayan sosyal tesis bloğu içerisinde havuz, fitness merkezi, sauna vb. birimler hem çalışanlara hem de yönetim kadrosuna hizmet vermesi amaçlandı. Sosyal tesisin hemen üzerinde dezakse bir yerleşimi olan misafirhane kütlesi de içinde yer alan süitler ve normal odalarla; hem fabrika personeline hem de gelen konuklara konaklama imkanı sağlandı.

Avrupa’nın koku devlerinden olan Gülçiçek Kimya 2014 yılı başlarında tamamlanması planlanan yeni binasına taşınmak için gün sayıyor.”

Etiketler

1 Yorum

  • yunus-engindeniz says:

    Merhaba Türkiye’ de işveren profili göz önüne alındığında bu tip projeler yapmak gerçekten zor. Bu nedenle emeği geçenleri kutluyorum. Ancak diğer yanda kanımca oyunda dikkati dağıtan fazla sayıda başrol oyuncusu var. Daha az malzemeli ve daha sakin bir çalışma olmasını tercih ederdim.

    Syg.

Bir yanıt yazın