Gülçiçek Kimya ve Uçan Yağlar Fabrika ve Yönetim Kompleksi

Gülçiçek Kimya ve Uçan Yağlar Fabrika ve Yönetim Kompleksi

Atölyehane Mimarlık tarafından tasarlanan ve inşaatı 2016 yılında tamamlanan fabrika ve idare yapıları Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunuyor.

Proje Türkiye’nin en önemli organize sanayi bölgelerinden biri olan ve İstanbul’a yakınlığı ile büyük sanayi kuruluşlarının gözdesi haline gelen Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde yer almaktadır. Endüstriyel üretimin sürekliliğine hizmet eden bir sanayi bölgesinde üretimi destekleyecek en önemli girdinin insan olduğu bilinci ve insan odaklı bir tasarım görüşü ile yola çıkılan proje, yaşayan bir yapı kompleksi niteliği taşımaktadır.

Her bir birim, betonarme malzemenin tasarıma uygun şekil alabilme avantajının da etkisi ile farklı kütleler içerisinde ve kendi fonksiyonunun gerektirdiği formda, yatay ve düşey akslarda bir araya gelmektedir. Bu bir araya gelişler her noktadan farklı perspektifler yaratan bir kompozisyon ortaya çıkarmaktadır.

Sanayi bölgesinin yoğun dokusundan koparılan yapı; içe dönük bir planlama tercihi doğrultusunda, farklı birimlerin tek bir iç avludan beslendiği, çalışanına güven veren ve içinde bulunduğu endüstriyel dokunun tersine sıcak bir çalışma ortamı yaratacak bir yerleşim hedeflemektedir. Yönetim binası olarak tasarlanan yapı bloğu ise projenin çevreyle iletişime geçen yüzü olarak düşünüldüğü için; doğrudan Tem Otoyolu ile ilişkili ikincil bir girişle yüzünü dış dünyaya dönmektedir.

Binada birbirinden bağımsız olarak üretim, yönetim, sosyal tesis, misafirhane birimleri yer alırken; bu birimler köprüler ve mafsal noktalarında yer alan çekirdeklerle birbirlerine bağlanmaktadır. Yoğun iş programı nedeniyle ihtiyaç duyulan mekân çokluğu, geniş çalışma alanlarının şeffaf ve hareketli bölücülerle ayrılması sonucu oluşturulan dinamik birimlerle karşılanmaktadır. Bu şeffaf mekânlar sayesinde; bir taraftan birimler arası iletişimin koparılması engellenirken, diğer taraftan da gün ışığının verimli kullanımı sağlanmaktadır.  Klasik bir fabrikada olması gereken üretim ve yönetim fonksiyonundan farklı olarak, bu iki fonksiyonu birbirine bağlayan sosyal tesis bloğu içerisinde havuz, fitness merkezi, sauna gibi birimlerle hem çalışanlara hem de yönetim kadrosuna hizmet verilmesi amaçlanmaktadır. Yaratılan Sosyal alanlar sayesinde çalışanların vakit geçirebilecekleri alternatif mekânlar oluşturularak, ekip çalışmasının ve iletişimin mekânsal olarak desteklenmesi amaçlanmıştır. Sosyal tesisin hemen üzerinde dezakse bir yerleşimi olan misafirhane kütlesi ise içinde yer alan süitler ve normal odalarla; hem fabrika personeline hem de gelen konuklara konaklama imkânı sağlanmaktadır.

Bina; bünyesinde barınan fonksiyonlar göz önünde bulundurulduğunda bir fabrika yapısı olmanın ötesinde, yönetim ve üretim personelinin tüm ihtiyaçlarına hizmet verebilecek eğlenceli ve heyecanlı bir iş günü vadetmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın