Güneş Yörüngesi Evi (Sun Path House), Hindistan'daki Jantar Mantar rasathanesinin hepsi birer yapı büyüklüğündeki gözlem araçlarından ilham alınarak tasarlanmış. Evi taşıyan spiral brüt beton duvar güneş açısına göre şekil almış.
Christian Wassmann tarafından tasarlanan Güneş Yörüngesi Evi (Sun Path House), 1930’lardan kalma bir bungalovun yanına ek olarak yapılmış. Mimarı projeyi anlatıyor:
Bina, isminden de belli olduğu gibi güneşi takip ediyor, ışığını kullanıcılarının sağlığını ve canlılığını korumak için kullanıyor. Bungalov ve yeni eki arasındaki açık alana bakan açık mutfak, eski ve yeni binaları birbirleriyle bütünleştiren bir açık mekân olarak kurgulanmış. Bu açık mutfak aynı zamanda ev sahibi ve misafirlerinin ortak kullandığı bir etkileşim alanı.
Yeni yapının spiral formundaki ana taşıyıcı duvarı yapının ayakta durmasını sağladığı gibi işlevsel ve heykelsi bir yapı elemanı olarak da görev alıyor. Spiral taşıyıcı, dikeyde üç ana bölüme ayrılmış: giriş, kapalı bir hacim olan 1. kat ve teras. En üstteki teras güneşlenme alanı olarak kullanılıyor, burada yaz gün dönümünde güneşin yörüngesi izlenebiliyor. Bu geçiş sırasında güneş ışınları spiral duvardan döşemeye yansıyor. Terasta devam eden spiral duvar kullanıcıları rüzgardan koruyor ve misafirlere doğal elemanlar arasında tek başlarına kalabilecekleri bir mekân sağlıyor.
Terasın altındaki yatak odasında, spiral duvar bu sefer yuvarlak yatağı sarıyor. Bu katta duvar açık banyoyu da arkasında saklıyor, yapının zeminine geldiğinde ise büyük yuvarlak bir yemek masasının etrafını kaplıyor.
Evin şekli bungalov ile evren arasındaki diyalogdan yola çıkarak belirleniyor. Yuvarlanmış duvarın üst kenarı halihazırda var olan yapıya ve araziye göre kuzeye bakacak şekilde 11.25°’lik açı alıyor. Spiral duvarın orta noktası, yatak odasının içi, bungalova paralel uzanıyor. Zemin katta ise kavis bahçenin ortasına doğru 11.25°. Spiral duvardaki bu 22.5°’lik bükülme noktası fırının bacasına denk geliyor ki aynı zamanda merdiven boşluğunun da merkezini tutuyor.