HA Evi

Ali Can Helvacıoğlu tarafından tasarlanan "HA Evi" projesi, İzmir'in Narlıdere ilçesinde yer alıyor.

HA Evi deniz kıyısında yer alan, ikiz nizama sahip dar ve uzun bir parselde yer almaktadır. Yapının tasarımında, bulunan bölgedeki imar mevzuatı, bitişikteki yapının uzunluğuna ve çıkma uzunluğuna uyulmasını zorunlu kılmıştır. Bu sebeple projedeki esas zorlayıcı kısım son derece kısıtlı yapılaşma koşullarında, alanın en verimli şekilde planlarak 2 adet 3 katlı konut elde edilmesi olmuştur.

Mekansal kurguda, düşük yapılşama alanının ve programatik yoğunluğun sebep olduğu sıkışıklık hissinin giderilmesi ve denize yönelimin maksimum seviyede kullanılması amaçlanmıştır. Bu sebeple, ıslak hacimler ve merdivenler, binanın komşu parsele bitişik tarafına konumlandırılmıştır. Böylece, mekansal süreklilğe en az zarar verilirken, binanın derinliği de azaltılarak piyeslerin daha oranlı ölçülere sahip olması sağlanmıştır. Zemin katta, açık plan kurgusu ve yüksek oranda cam kullanımıyla ferah ve denizle iç içe olma hissi pekiştirilmiştir. 1. Katta ve çatı katında da benzer yaklaşımda olunmuştur.

Merdivenler, mekansal bütünlüğü sağlamak amacıyla, sadece sirkülasyon elemanı olarak değerlendirilmemiştir. Merdiven boşluğunun bir galeriye dönüşmesi, katlar arasında görsel bağlantıyı sağlarken kapalı koridor hissini kırması amaçlanmıştır. Bu sebeple, çatı ışıklığından doğal ışık alan narin bir çelik merdiven tasarlanmıştır.

Planimetrik kısıtlamalar dolayısıyla, cephe tasarımı yapının karakterini oluşturan unsure olmuştur. Cepheler, şeffaf bir baza üzerinde yer alan, kırıklı forma 120x360cm ebatlı seramik kaplı bir kütle ve çatı katında, şeffaf bir yüzey üzerinde yer alan şaçaktan oluşmaktadır. Kırıklı seramik cephede kırılımlar, deniz manzarasının etkisini arttıracak şekilde denize doğru açılanacak şekilde konumlandırılmıştır.

Deniz kıyısında olmanın sebep olduğu korozyondan etkilerini en aza indirecek malzemeler kullanılmıştır. Böylece, bakım giderlerinin düşürülmesi ve sürdürülebilir özelliklerin artması amaçlanmıştır. Bu sebeple yapının dış cidarında, cam, büyük ebatlı seramikk ve porselen plakalar ve aluminyum levhalar kullanılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın