Helfštın Kalesi Restorasyonu

Helfštın Kalesi Restorasyonu

Çekya'da bulunan önemli bir tarihi miras yapısı olan Helfštýn Kalesi, Atelier-r tarafından 2020 yılında restore edildi.

Kültürel Miras

Moravya vadisinin üzerinde yükselen Helfštýn Kalesi, Prag Kalesi’nden sonra Çek Cumhuriyeti’ndeki en büyük ikinci kale yapısıdır. 14. yüzyılda inşa edilen Helfštın, 2014 yılında yıkılan duvarların ve kalıntıların ciddi güvenlik tehlikeleri oluşturması nedeniyle kapanmak zorunda kalmış. Kale sahibinin yeniden yapılandırmadaki şartı yeni bir çatı inşaatı olmuş ama Ulusal Miras Enstitüsü, binanın harabe halinde korunmasında ısrar etmiş; çatı inşaatına yalnızca kısmen izin verilmiş.

Yeni Konsept

Restorasyon, teknik görevin ötesine geçerek yapıya hem pratik kullanım hem de estetik bir çekicilik kazandırmak için çağdaş mimariden faydalanılmış ve tarihi yapı tamamlanmaya çalışılmış. Orijinal Rönesans sarayının tarihi gelişimini aktarmak üzere, harabelerde halihazırda var olan boşluklara yeni gezi rotaları eklenmiş. Binanın her katı için bir tane olmak üzere üç temel malzeme kullanılmış: cam, korten çelik ve cilalı beton.

Cam Çatı

Kalıntıların duvarları arasına düz cam çatılar yerleştirilerek sarayın iç kısmına gün ışığı alınmış. Bakımı kolay olduğu için ve dağılan ışık saray içindeki sergileme alanlarında kullanılacağı için buzlu cam tercih edilmiş. İstisna olarak şapel çatısında kullanılan şeffaf cam tavan, kelimenin tam anlamıyla cenneti simgeliyor. Sadece seçilmiş beş odaya çatı konulmuş ve ziyaretçileri gökyüzüne bakmaya teşvik etmek için kasıtlı olarak bazı alanlar açıkbırakılmış.

Korten Yaya Köprüleri

Bir zamanlar çatı olan yerler şimdi yaya köprüleri sayesinde yeni gezi rotası haline gelmiş. Orijinal sarayın eski detaylarına yakından geçen ve duvarların tepesi kadar yüksekte olan bu köprüler, halkın manzaranın tarihi önemine ve çevredeki bölgenin manzarasına hayran kalmasını sağlıyor. Korten, korozyona uğrayan, olgunlaşan ve eski tarihi duvarların dokusuna uyan özel bir alaşım olduğu için zamansız bir malzeme olarak görülmüş. Ayrıca Helfštýn Kalesi, demir işçiliği geleneği ile ünlü olduğu için çalışmak için korten malzeme seçilmiş.

Beton Yollar

Pürüzsüz, prekast beton levhalar, bir platform ve kaldırım ağı oluşturmak için sarayın zemin katındaki belirli alanlara yerleştirilmiş. Beton kaldırım kenarları, titizlikle düz korten profilleri ile tamamlanmış. Kaldırımlar ve duvarlar arasındaki boşluklar, düzensiz dokuları ve çizgileri birbirine bağlayan çakılla doldurulmuş.

Geçmiş ve Şimdi

Konsept, tarihi yapıya olan saygıyı esas alıyor ve kalenin özgün karakterini korumak için büyük bir çaba gösteriyor. Saray, ziyaretçilerin yapı tarihi hakkında bilgi edinmelerine ve yaya köprülerinden manzaraların keyfini çıkarmasına olanak tanıyan çekici bir gezi rotası kazanmış. Çağdaş mimari, tarihi bina ile rekabet etmiyor, bunun yerine eski ve yeni tüm unsurların el ele gittiği uyumlu bir birim yaratıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın