MEF Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi İrem Metin'in, ARC 202, Architectural Design IV kapsamında Prof. Dr. Arda İnceoğlu yürütücülüğünde hazırladığı Hollow projesi.
Hollow, Edirnekapı’da tarihi duvarın ve Tekfur Sarayı’nın yakınında davetkar bir alana yerleşen kamusal, yarı kamusal ve özel alanları içerisinde barındıran bir yapıdır. Hollow-oyuk ismi alanın karakterinin binaya yansımasının sonucudur. Alandaki tarihi duvar güçlü bir sınır oluşturmaya yıllardır devam ederken yapının yerleştiği noktada kendi içindeki boşluk ve oyulma hali ve bu boşlukların spor salonu, park gibi mahalle için kamusal alan yaratma potansiyeli yapının temel çıkış noktasıdır. Bu deneyim sonrası incelediğim tarihi sur analizleri ve ondan çıkardığım kademeli savunma altlığı programları yerleştirirken kamusal yarı kamusal ve özel anaları bölmeme bir referans oldu. Bu süreçte insanların evlerini birer kale olarak kullanması ve kendilerini savunacak bir mekanizmaya dönüştürmesi de projede sorgulanan bir diğer konuydu. Tüm bu çerçevede özel alanları en minimum hale çeviren proje, yarı kamusal alanlarla özel alanların kısmi noktalarda çakışıp oyuklarla birleşerek kamusal alanlara açılması üzerinden bir organizasyona sahip. Bunun temel amacı iletişimi ve karşılaşmaları artırarak daha sosyal ve kolektif bir mekan tasarlayabilmek. Oyuklar avlu, merdiven ve teraslardan oluşur, bu noktada işlevi sorgulanan oyukların merdiven olduğu noktalarda depo alanlarına dönüşmesi iç mekanı daha esnek bir hale getirmeyi amaçlamıştır. Sıfır kotundaki oyuk olan avlu ise uzantısı ile üç sokağın birbirine bağlanmasını sağlar. Oyukların tek bir dil ile bütünsel olması, kullanıcın daha rahat takip etmesini amaçlamıştır. Oyuklar kullanıcı çerçevesinde kolektif mutfak, çocuk oyun alanı, avlu gibi mekanlara açılırken, bu mekanların devamında kullanıcının yaşama birimleri ile birleşir, örneğin kolektif mutfak katındaki yaşama birimi şef ve ailesine ayrılmıştır.
Her katta devam eden, yapının ortasındaki betonarme çekirdek, ıslak hacimleri ve asansörü içerir, zemin altı katlardan betonarme perde duvar ile başlayan strüktür yukarı kotlarda çelik strüktür ve ona takılan modüllerle devam eder.
Öte yandan proje, cephe, kapı, korkuluk gibi öğelerin fonksiyonlarını ve malzemelerini incelemeye çalışıyor. Tüm sistemin bütünsel duruşu bir soğan gibi katmanlardan oluşmaktadır, katmanlar 100*100 modüler ve prefabrik sistem ile çalışırken, eklenebilir-takılabilir modüler karakter ve katmanlar ışığı, havalandırmayı ve yaşantısının ayarlanmasını kullanıcıya bırakmıştır, kullanıcının isteği doğrultusunda değişen bu karakter, sınır kavramını yeniden yorumlayarak cepheye ve diğer öğelere taşır.