Alper Gündüz, "User Dependent Kinetic Facade Design - Kullanıcı Merkezli Kinetik Cephe" isimli projesiyle San Francisco Design Week Awards'da mansiyon kazandı.
Kullanıcı Merkezli Kinetik Cephe
Günümüzde artan kent nüfusu ve buna bağlı olarak konut ve ofis ihtiyacını karşılamak amacıyla üretilen her bir yapı istemesek de çevreye zarar vermekte. Bu zararın azaltılması mimarinin görevlerinden birisidir. Hem bu zararı azaltacak, hem kullanıcısına ihtiyaçları doğrultusunda hizmet edecek, hem de yapı cephesinde kendiliğinden farklılaşmaları sağlayacak (cephede monotonluğu kıracak) hareketli cam cephe sistemi önermekteyim. Hareketli cam cephe sistemi dairesel planlı yeşil zemine ve dairesel planlı sert zemine sahip balkonlarla birlikte ele alınmıştır. Hareketli cam cephenin ana unsuru dairesel cam kapı modülüdür. Her bir modül iki adet çeyrek daire cam kapıdan oluşmaktadır. Bu cam kapılar tavanda ve döşemedeki gömülü ray sistemlerine bağlı olarak 360 derece hareket edebilmektedir. Bu hareket yapının cephesinde birkaç olanak birden sağlıyor.
Kullanıcının ihtiyacı doğrultusunda dairesel balkon iç mekâna veya dış mekâna dönüşebilmekte. Böylece balkonlar günümüzdeki gibi kapatılıp birer depolama alanına veya atıl alanlara dönüşmeyecek, sokakla ve iç mekânla ilişkilenecektir.
Balkonlarda sadece sert zeminler yerine büyük bir yeşil alan sunarak doğaya yardımcı olacaktır. Ayrıca bu dairesel yeşil zemin kullanıcıya bağlı olarak hem iç mekana hem de dış mekana dönüştürülebilir, dahil edilebilir.
Tüm bu kullanıcı tercihleri an ve an değişirken yapı cephesi yaşayan bir cepheye dönüşecek, adeta kendiliğinden oluşan bir kinetik/hareketli bir cephe olacaktır.