Çekya’nın Liberec şehrinde yeni halk kütüphanesi için atıl durumdaki bir Roman Katolik Papazevi dönüştürüldü.
atakarchitekti tarafından yürütülen dönüşüm projesinde geçmişte yetimhane, anaokulu ve meslekokulu olarak da kullanılmış olan yapıya kütüphane programıyla beraber çok amaçlı salon eklenmiş.
Tasarımda Vratislavice’nin merkezindeki mevcut canlılıkla bağ kurabilecek, çevredeki kamusal yapılar ve parkla sınırlanan yeni bir kamusal alan hedeflenmiş. Oluşturulan yeni meydanda kamu binaları çevresindeki küçük meydanlardan ilham alınmış.
Eski yapının orijinal karakteri korunmuş ve derin temelleri sayesinde kısmi yükseltilmiş bir zemin oluşturulmuş. Alanın kazılması ile yapının açıklıklardan bolca güneş ışığı alması sağlanırken oluşan çukur da meydanın üretilmesine yardımcı olmuş.
Zemin kat kulüplere ve birinci kat çocuk kütüphanesine ayrılmış. Batı tarafında papazevi çağdaş tarzdaki kütüphane yapısıyla bütünleşiyor. İki yapı ise birbiriyle bodrum katından ve birinci kattaki bir köprü üzerinden birleşiyor. Yapının boyutu, şekli ve konumu, sınırında olduğu Zámecký Parkı ile ilişkisi, korunan yeşil alanlar ve altyapı hatları bağlamında belirlenmiş. Sonucunda ise ince ve kompakt bir form ortaya çıkmış.
Eklentinin zemin üstü katları için düşünülen kütüphane bölümünde karşılama alanı, zemin verandası, birinci kat galerisi ve tonozlu çatı altında bir okuma odası bulunuyor. Zemin altı katlarda ise bir adet çok amaçlı salon ve lobi ile vestiyer barındıran, iki yapıyı birleştirip ortak giriş bölümünü oluşturan fuaye alanı var.
Zemin ve birinci katta geçirgen olan cephe sayesinde kütüphanenin parkı bolca görmesi sağlanmış. Okuma odasında ise ağaçlara olan yakın mesafe ile okuyucuların ağaçların içindeymiş hissine kapılması amaçlanmış.
Brüt beton ve taş-tuğla örme iç mekan estetiği ahşap tefrişle birleştirilmiş. Bu sayede oluşan gizli mekanlar da kullanıcının mekanda sürekli yenilikler keşfetmesini sağlıyor.