Bodrum’un Gümbet mevkiinde deniz manzaralı bir konumda bulunan müstakil konut binası, ofis kullanımına uygun projelendirilmiş.
Rhizome Architects projeyi anlatıyor:
Bodrum’un Gümbet mevkiinde deniz manzaralı bir konumda bulunan müstakil konut binasının taşıyıcı iskeleti kullanılarak, yapı ofis binası olarak yeniden işlevlendirilmiştir. Sade ve net bir dille tasarlanan yapıda, işlevsel gereksinimlerin karşılandığı bir mimari hedeflenmiştir. Yapının mimari karakteristiğini ortaya çıkaran dönüşümler işlevsel, mekânsal ve strüktürel olarak incelenebilir.
İşlevsel olarak eskiyen yapının yeni işlev atanarak kullanılması alternatif bir üretim tekniği olmuştur. Konut kullanımından ofis kullanımına dönüşen yapı günlük hayatta yeniden yaşam kazanmıştır.
Mekânsal dönüşüm için, iç mekânda karanlık koridorların ve konut kullanımına uygun büyüklükteki odaların duvarları yıkılarak ofis kullanımına uygun hacimler olarak tekrar düzenleme yapılmıştır. Giriş kat, karşılama bankosu, bekleme ve dinlenme alanları ile toplantı alanı olarak planlanmıştır. Bodrum’un manzarasına hâkim konumda bulunan yapıda panoramik doğramalar kullanılmıştır. Manzara ve ışık etkenleri doğrultusunda giriş katta açık mekân kurgusu hedeflenmiş ve mahaller arası bölüntülenmeler cam bölmeler, döşemede malzeme değişikliği ve mobilya ile sağlanmıştır. Bodrum kat, iki çalışma odası, müdür odası, mutfak, ıslak hacimler ve teknik oda olarak planlanmıştır. Binanın alt peyzajıyla doğrudan bağlantılı olan çalışma odaları arasında cam bölme duvarlar kullanılmıştır. Aydınlatma kurgusu, genel aydınlatmayı da sağlayan lineer LED profil ürünleriyle tasarlanmıştır. Tavanlarda, havalandırma kanallarının geçtiği alanlarda metal mesh asma tavan, diğer alanlarda alçıpan asma tavan uygulanmıştır.
Strüktürel ömrünü tamamlamadığı için, yok etmek yerine mevcut olan strüktürü sürdürmek hedeflenmiştir. Bu açıdan sürdürülebilirlik kavramı içerisinde değerlendirdiğimizde, yıkıp yeniden yapmak yerine var olan yapı stokunu kullanan proje çevresel ve ekonomik yarar sağlamaktadır. Bunun yanı sıra binadaki bağımsız strüktürlerde değişiklik yapılmıştır. Betonarme iç mekân merdiveni yıkılarak yerine çelik merdiven tasarlanmıştır. Dış mekânda binanın ön cephesine bitişik bulunan, terasa bağlanan mevcut merdiven kaldırılıp, alt bahçe-üst bahçe-teras bağlantısını kuran çelik merdiven binanın yan cephesinde tekrar düzenlenmiştir. Yapının girişine sundurma tasarlanmıştır.
3 yorum
Çok iyi
Net ve sakin hatlarla başarılı bir tasarımın buluşması olmuş, ellerinize sağlık.
gayet başarılı bir çalışma olmuş tebrikler