Impact HUB Istanbul projesi, kendi kuruluş prensiplerinden birisi de olan ortak çalışma ile iki yıllık bir kuluçka döneminin ardından 4. Levent Sanayi’deki 650 m2’lik bir yapının renovasyonu ile hayata geçirildi.
Etkinlik ve workshop alanları, toplantı odaları, sabit/esnek çalışma alanları ve mikro-ofisler içeren mekan global anlamda da son derece yaygın bir sosyal girişimcilik ağının İstanbul’daki temsilcisidir. Farklı ülke ve şehirlere dağılmış 81 şubesi ve 15.000’in üzerinde üyesi bulunan bu platform, dünyanın farklı noktalarında farklı amaçlar doğrultusunda pozitif değişim yaratmak amacıyla hareket eden girişimcileri bir araya getiriyor. Bulunduğu yerin lokal dinamikleri doğrultusunda olan komunite, içerik ve mekan temel ilkeleri ile şekillenen ortak-çalışma (co-working) mekanları sunan bu platformun amacı sosyal girişimcilere destek olmak ve bu ekosistemin sürdürülebilir bir gelişim trendini yakalamasını sağlamaktır. “Her girişimci bir değişim yaratandır” mottosuyla hareket eden Impact Hub Istanbul, sosyal girişimciliğin daha iyi anlaşılması, yaygınlaşması ve girişimcilik ekosisteminde sağlam bir yer edinmesi amacıyla çeşitli etkinlikler ve programlara da ev sahipliği yapmaktadır.
Bulunduğu bölgenin yarı endüstriyel özellikleri açısından bakıldığında aynı zamanda bir dönüşüm projesi olma özelliği ve yapısal kurgusu açısından proje bir iç mekan projesi olmanın ötesindedir. Girişinden cephesine, taşıyıcı sistemi ve yeniden kurgulanan yapı elemanları, mevcut betonarme taşıyıcı sisteme eklemlenen çelik strüktür güçlendirmeler, ahşap çatının güçlendirilmesi ve yenilenmesi ile de hızla evrilen şehrin bölgesel dinamikleriyle mimari anlamda geçişkenlik göstererek entegre olabilmektedir.
İç mekan kurgusunda kullanıcılarına her şeyden önce ergonomik ve engelli ulaşımına imkan veren sağlıklı bir çalışma deneyimi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda yapının tüm altyapı sistemleri baştan projelendirilerek yeniden inşa edilmiştir. Mimari müdahaleler olanı yıkarak yeni bir yapı inşa etmek yerine mevcut olanı değerlendirmek, yapının aslına uygun elemanları ortaya çıkarmak ve iyileştirmek ilkesiyle yapılmış ve yapının özüne en doğru şekilde ulaşması amaçlanmıştır.
Bu doğrultuda sadelik ve basitlik ön planda tutularak doğal yapı malzemeleri ile hatalar en az seviyeye indirilerek zanaatkarların elinde iyi bir işçilikle yapının en rafine mimari detaylarla inşası gerçekleşmiştir.
Katlar arası geçişkenlik, şeffaflık, çok fonksiyonlu elemanlarla güçlendirilerek sosyal anlamdaki etkileşim maksimize edilmiştir.
Mekan kurgusu ve iç mekanda tasarlanan mobilyaların, aydınlatma elemanlarının, hareketli ve farklı şekillerde bir araya gelme kabiliyetleri ile farklı kurgulara imkan verecek şekilde esnek bir tasarım modeli oluşturulmuştur. Kullanıcıya ayrılan alanların çeşitliliği ve esnekliği ile mimari herhangi bir fikir dikte etmemektedir ve böylece mekanın kullanıcısı ile gelişmesine olanak sağlanmaktadır.
Yapı tüm katmanlarıyla kurgusal, mekansal, yapısal vb. inovatif yaklaşımlarla ortak-çalışma ve birlikte üretime ilham verme amacını taşımaktadır.