Invisible Skyscraper

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde Tolga Hazan tarafından yürütülen Stüdyo 3 dersi kapsamında hazırlanan proje CTBUH Uluslararası Öğrenci Yarışması'nda ödüle layık görüldü.

PROJE RAPORU

Görünmez gökdelen projesi Doğu Sibirya’da bulunan yapay bir çukurda tasarlanmıştır. Mirny elmas madeni 2004’e kadar faaliyetteydi fakat daha sonra faaliyet dışı kalmıştır. Bu nedenle, Mirny kasabası popülaritesini kaybetmiştir ve sosyal açıdan uygun olmayan, geniş bir alan ortaya çıkmıştır. Bu alan atıl kalmış bir alandır.

Oluşan problemlere gökdelen ile çözüm getirilmiştir. Gökdelenin en üst kotu kentin zemin kotunda yer alır. Bu kot bulvarın devamı niteliğindedir. Bunun anlamı; sokak yaşantısının dikey düzlemde de devam edeceği yönündedir. Gökdelen binası kent ile ve çukurun geri kalan kısmı ile güçlü bir iletişim kurar. Temel olarak gökdelen kör çukuru kamusal alana dönüştürmektedir. Bu yapı, çukuru kente katmakta ve yeni fonksiyon oluşmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte, gökdelen yerin altında olduğu için bu kalabalık şehirden görünmemekte, kentin siluetine dokunmamaktadır.

Çukur ve Mirny kasabası arasındaki sınırı güçlendirmek için üç katlı kamusal bir alan tasarlanmıştır. Kamusal katların planları, Mirny’nin yolları referans alınarak oluşturulmuş ve ana bulvarın devamı niteliğinde tasarlanmıştır. Diğer taraftan, ana meydanın girişi kent ve boşluk arasındaki iletişimi güçlendirmek için peyzaj ve kat organizasyonlarıyla planlanmış, bu fikri güçlendirecek şekilde desteklenmiştir. Düşey sokak, yatay ve dikey sirkülasyonlarla gökdelendeki kamusal alan fikri farklı kamusal aktiviteler ve mekanlarla desteklenmiştir.

Çukur yaklaşık 0,6 mil derinliğindedir, genişliği ise 2,5 mildir. Gökdelen güneşin hareketine göre konumlanmıştır. Bunun nedeni, olabildiğince güneşten çok yararlanabilmektir. Sibirya yıl boyunca çok sert bir iklime sahiptir. Bu nedenle ışığı en etkili şekilde içeri alabilmek için buzlu cam tercih edilmiştir. Hava akımının ve ışığın karanlık noktalara gelmesini sağlamak için yapıda güneş galerisi olarak adlandırılan açık bir alan bulunmaktadır. Jeotermal enerji gökdeleni ısıtmak ve soğutmak amacıyla kullanılmıştır. Sürdürülebilir, yararlı, ters gökdelen atıl bir alanda tasarlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın