Jiashan Müzesi ve Kütüphanesi (UAD)

UAD tarafından tasarlanan, Çin’in Jiashan bölgesinde bulunan kültür yapısı, hem kentlilere hizmet edecek bir etkinlik alanı hem de ülke çapında etkiye sahip bir kültür merkezi olmayı amaçlıyor.

Büyük bir dış mekan etkinlik alanına uygun olmayan kısıtlı arsa alanı nedeniyle mimarlar yapı tüm programını parsel içinde çözmek durumunda kalmış. Böylelikle yapı, merkezde büyük bir meydanın etrafını saran üç mimari hacim olarak kurgulanmış. Tasarımcıların meydan olarak adlandırdığı bu boşluk, hem kentliler için bir dinlenme alanı hem de müze ve kütüphane yapılarını birbirine bağlayan bir geçiş alanı oluşturuyor. Dahası, bu alan, açık hava sergileri, küçük çaplı kitap fuarları gibi normalde sokakta gerçekleşen çeşitli kentsel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

Meydanın etrafını saran üç adet mimari hacim kendi işlevleri doğrultusunda konumlandırılmış. Müze, güney doğu köşede, bir kesişim noktasına yerleştirilmiş. Sağır cephesi ile temiz ve anıtsal bir his yaratıyor. Kütüphane kuzeyde, nehre bakan alana kütüphane yerleştirilmiş. Bu sayede üç cephesinden bolca gün ışığı alan yapı aynı zamanda müzenin konumu sayesinde güneydeki yoğun caddenin gürültüsünden yalıtılmış. Son olarak, güney batıdaki yapı ise hem müze hem de kütüphanenin ortak kullanımına sunulmuş, kapalı toplantı salonu, yemek salonu gibi yardımcı işlevleri içeriyor.

Yerel ve kültürel bağlamdan ilham alan tasarım, bir zamanlar tüm imparatorluk saraylarının tuğlalarının üretildiği binlerce ocağa ev sahipliği yapan yerel ve kültürel bağlamdan ilham alıyor. Meydan tasarımı, eski tuğla fırınlarının biçiminden esinlenilmiş. Sokaktan bakıldığında mimarinin basit ve pürüzsüz biçimi var. Bu hal, aynı zamanda cepheye doku da veren, taş kaplı perde duvarlar ile pekiştirilmiş. Meydandan algılanan iç cepheler ise tuğla fırınlarının tepeleme yerleştirilmiş kırmızı duvarlarından ilham alan, sokak cephesine tezat, çarpıcı ve keskin bir görünüme sahip.

Etiketler

Bir yanıt yazın