K Evi

Gümüşlük'te yer alan K Evi, Acararch tarafından tasarlanmış.

Tasarım Raporu:

Mimari projesi Boran Ekinci Mimarlık tarafından tasarlanmış ve uygulanmış olan; Bodrum, Gümüşlük’te bir site içerisinde yer alan K Evi’nin, iç mekan ile peyzaj tasarımları ve dış mekan ilaveleri Acararch tarafından gerçekleştirilmiştir.

Konut yapısı, özgün mimari tasarımda, eğimli araziye yerleşen 4 adet bağımsız, dış cephesi taş kaplamalı yapıdan oluşmaktadır. İki yapı üst kotta yer alır. Geniş kütle mutfağı da içeren yaşam alanıyken, diğer kütle kendi banyosuyla birlikte ana yatak odası mekanıdır. Bu iki yapı, önlerindeki ortak teras alanı ile birlikte geniş manzaraya açılırlar. Alt kottaki iki yapıdan, bahçe girişine yakın olanı çalışma mekanı olarak projelendirilirken, diğer bağımsız yapı kendi banyosunu da içeren bir misafir evi olarak projelendirilmiştir. Özgün mimari tasarımda, her iki kotta da yapı blokları birbirinden ayrık, ama aynı zamanda bambu kaplamalı çelik pergolalar ile birbirine bağlanır şekilde düzenlenmiştir.

İç mekan tasarımı aşamasında, üst kottaki mutfak-yaşam alanının, alt kottaki çalışma bloğu ve giriş bölümüne iç mekandan bağlanması istenilmiş; bu nedenle yaşam alanı döşemesinde oluşturulan boşluk ve eklenen çelik merdiven ile bodrum kattan giriş bölümüne bir bağlantı oluşturulmuştur.

Alt kottaki giriş mekanı özel imalat metal çerçeveli şeffaf cam cepheler ile iç mekan tasarımı esnasında eklenmiştir. Yaşam alanı ve ana yatak odasını birbirine bağlayan ara bağlantı koridoru da, taş blokların kütle etkisinin kaybedilmemesi amaçlanarak, benzer dille metal çerçeveli cam cephe olarak projelendirilmiştir. Bu eklenen ara mekanlarda, hem malzemenin tasarımın bütününe kattığı düşünülen şık ama sıcak etkisiyle, hem de mevcut dış mekan taş duvarlarla da uyumlu bir etki yaratması istenilerek, tavanlarında kaplama malzemesi olarak ahşap tercih edilmiştir.

Bahçe girişini alt kottan, üst kot terasa bağlayan bir çelik merdiven dış mekan tasarımı dahilinde ilave edilmiştir. Bu ilave merdiven, tek yönden taş kaplamalı bahçe duvarına bağlanır ve bahçe yönüne konsol basamaklar olarak kendini açar. Arka bahçede ise, eğimli araziye yayılarak oturan taş basamaklı bir merdiven peyzaj projesi dahilinde ilave edilmiştir. Farklı ölçülerdeki genişleyen-daralan şaşırtmalı basamakların eğimli araziye birbirinin üzerinde uçan bir etkiyle yerleşmesi amaçlanmıştır.

Bahçe giriş cephesindeki yarı-geçirgen ahşap lamelli cephe, bir yandan bahçenin yeşil peyzaj dokusunu dışarıya hissettirirken, bir yandan da site yolu ile sınırı sağlar. Bodrum’un yerel iklimine uyum sağlayacak şekilde, zeytin ağaçları ve skulent-kaktüs cinsi bitkiler peyzaj tasarımının ana öğeleri olarak seçilmiştir. İlçenin yerel su sıkıntısını da göz önüne alarak, bahçe zemininde çim kullanımından kaçınılmış, bitki ve sert zemin harici bölümlerde toprak üzerinde çakıl kaplama tercih edilmiştir. Gümüşlük bölgesinin kayalık arazi yapısına referans verecek şekilde, çeşitli ebatlarda doğal taş ve kaya blokları peyzaj tasarımı dahilinde ilave edilmiştir.

İç mekan tasarımında, Akdeniz mimarisini hissettirecek şekilde, soft ve açık renk tonlar tercih edilmiştir. Duvarlarda bej tonlarında dekoratif boya uygulanırken; özel imalat ahşap mobilyalarda yer yer doğal meşe kaplamalı, yer yer mat beyaz lake yüzeyler kullanılmıştır. Salondaki ana oturma grubunda beyaz renk hakimken; tekli oturmalar, sandalye ve ada mutfak taburelerinde hasır örgü malzeme kullanımı tekrar eder. Yatak odalarında, oda ve banyo mekanlarını ayıran duvarlar, banyoların ışık alarak ferahlaması amacıyla cam cepheler ile desteklenmiştir. Ana banyo’da uygulanan lavabo tezgahı, ön yüzeyi pürüzlü, üst ve iç yüzeyleri düz olacak şekilde özel imalat olarak ürettirilmiştir. İç mekan tasarımının genelinde, hem modern bir mimari tasarım olma özelliği korunmak istenmiş, hem de doğa içerisinde bir Bodrum evinde olma hissi bir arada yakalanmaya çalışılmıştır.

Ağaçlı Evler

Etiketler

Bir yanıt yazın