Kadıköy Kalamış'ta Karma Yapı Projesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık öğrencisi Goncagül Aydın tarafından, MIM302 projesi kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Uğur Özcan yürütücülüğünde tasarlanan karma yapı projesi.

Arazi İstanbul’un Kadıköy ilçesinin Kalamış semtindedir. Denize bakan cepheye sahip olması, sahil yolu ve ana yollar ile çevrili olması ve marina ve park gibi sosyal ve ticari fonksiyonlara yakınlığı bakımından önemli bir konuma sahiptir. Münir Nurettin Selçuk Caddesi’nde daha çok sosyal eylemlerin yapılmasından dolayı bu caddeyi sosyal aks, Fener Kalamış Caddesi ise ticari fonksiyonların yoğunluğundan kaynaklı ticari aks olarak kabul edilmiştir. Bu iki aksı birleştiren, araziden geçen yeşil bir aks düşünülmüştür. Yeşil aks bu iki farklı fonksiyona sahip aksın birleşmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda söz konusu olan yeşil aks, yapının iç avlusunu oluşturmaktadır. Ticari aksta ofis kütleleri, banka, pastane, eczane gibi ticari fonksiyonlar, sosyal aksta ise insanların sosyal aktivitelerini geçirebilecekleri kafe, restoran gibi sosyal alanlar çözülmüştür.

Kentlerdeki nüfus yoğunluğu arttıkça bahçe, oyun parkları gibi insanların vakit geçirebilecekleri yaşam alanlarına ihtiyaç da artacaktır. Bu sebeple konutların belirli katlarında oyun parkları ve son iki katında bulunan dubleks dairelere de özel bahçe alanları tasarlanmıştır. Ayrıca günümüzde covid-19 pandemisinin de etkisiyle çoğu sektördeki işlerin mümkün olduğunca ofisten ziyade ev ortamında yapılıyor olması ve gelecekte de pandemi olmasa dahi birçok sebepten bu çalışma düzeninde artış olabileceği de düşünülerek, yapıdaki konutların bazı dairelerinde küçük, ofis biçiminde, çalışma alanlarının tasarlanmıştır. Yapının zemin katındaki giriş ve çıkışlara güvenlik konularak kullanıcılar için daha güvenilir bir ortam sağlanmaya çalışılmıştır. Yapıya girmek istemeyen kullanıcılar için ve Yelken Sokak ile Körfez Yolu Sokağın daha işlek olmasını sağlamak amacıyla kafe fonksiyonlarının dışa servis verebileceği alanlar tasarlanmıştır.

Konut kütlesinde 9 adet 1+1 daire, 22 adet 2+1 daire, 10 adet 3+1 daire, 4 adet dubleks daire, 5 adet misafir dairesi bulunmaktadır. Ofis yapısında ise mimarlık ve reklamcılık-tasarım ofisleri bulunmaktadır. Ofislerin 1.katlarındaki belirli kısımlara seminer ve fuaye alanı çözülmüştür ve son katında ise kafeterya çözülerek burada çalışan kullanıcılar için de sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ortamlar tasarlanmıştır. Yapının baza katında giydirme cephe, konut ve ofislerde ise dış cephe gri sıva malzemesi kullanılmıştır. Yapının sistemi betonarmedir ve çatı kısmında, çevrede bulunan bazı yapıların saçakları referans alınarak ve modernize ederek, çelik sistem ile saçak oluşturulmuştur.

Etiketler

Bir yanıt yazın