Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü’nde, 2020-2021 bahar yarıyılında, Doç. Dr. Emine Köseoğlu tarafından koordine edilen ve Prof. Dr. Hüseyin Cengiz, Doç. Dr. Emine Köseoğlu ve Öğr. Gör. Müge Yorgancı tarafından yürütülen MIM19352 Kentsel Tasarım ve Şehir dersinde, Hümeyra Karabacak, Hatice Kübra Ayvalı, Ayşe Sena Kabar, Rümeysa Çılğasıt ve Sultan Yıldız tarafından, insan odaklı yaşanabilir kentsel mekan teması odağında, "Kadıköy - Moda Kentsel Mekan Analizleri ve Kentsel Tasarım Önerileri" konusu çerçevesinde hazırlanan çalışmalara yer verilmiştir.
Bu çalışmaların ilk adımı olarak arazi sınırları ve çevresi olarak Kadıköy’ün rıhtım bölgesinden başlayarak Moda sahiline kadar uzanan tasarım alanında analizler yapılmıştır. Bu analizler sonucunda elde edilen verilerin Kadıköy’ün herkes için ulaşım bölgesi olduğu, sokaklarında tarihin ve geçmişten süregelen müzik sanatının, grafiti sanatının, hayvan sevgisinin öncelikli hissedildiği tespit edilmiştir. Aslında bu bölge her ilgiden insan için yaşam alanı olarak nitelendirilebilir.
Ana tasarım bölgesi olarak Moda 2 sahili karar verilerek daha erişilebilir, evrensel tasarımlar ile, tüm canlılar ve doğa için iyileştirme yapılmasına ve bu bölgeyi diğerlerinden keskin biçimde ayırmaktansa kentin iç bölgesi ile sahil bölgesinin ilişki kurabilecek rampalar, yayalaştırma ve bisiklet yolu kaldırım düzenlemeleri ile erişilebilirlik tasarımlarına karar verildi.
Fotoğraflardan ve büyüklerimizin deneyimlerinden yola çıkılarak hissettikleri özlem olan sahilde yüzme aktivitesi, iskele kurularak yeniden tarihin kokusu getirilmek istendi. Bu tasarımda da engeli olan bireyler için de özel iskele tasarlanarak evrensel ilkeler takip edildi. Ve ayrıca Kalamış sahilinin yelken durağı olması sebebiyle bu sahilde de bir durak bölgesi düzenlenelebileceği kararlaştırılmıştır.
2 sene önce olsa aklımıza Covid diye bir kavram gelmeyecekti. Ancak artık bu problem ile yüz yüzeyiz. Peki tasarımda salgın ve sosyal mesafe etkisi nedir? İnsan odaklı yaşanılabilir bir alan ile pandemi bütünleştiğinde sürdürülebilir sosyal mesafe içeren tasarımlar yani hem oturulup hem de spor yapılabilen birimlerde spordan gelen enerji ile müzik dinleyebilme fırsatı, dahası Kadıköy’ ün her bölgesinde bulunan sokak hayvanları için özelleştirilmiş aktivite ve özel tuvalet alanları tasarlandı. Kadıköy sokaklarında hissedilen çocuk sesleri, müzik, grafiti etkileri bu sahil bölgesinde de sürdürülebilir olarak tasarlandı. İnsan yoğunluğu olan bu bölgede sahil şeridinde duran insan ve hareket halinde olan insanlar için özel cep bölgeleri özellikle salgın sürecinde yaya akışında rahatlık sağlaması amaçlanmıştır.
Bu tasarımdaki öncelikli amaç sanatı insan hayatının bir parçası haline getirip, pandemik koşullarda da süreklilik arz edebilecek, her bir bir canlı için erişilebilirlik olumlamaları içeren yenilenme ve canlanma yaratmak. Çocuklar için bulunan ayrıştırılmış oyun alanlarını yeniden düşünerek doğanın bir parçası gibi yansıtıp, müzik ile ilişki kurarak, grafitiyi dijitalleştirerek bu bölgede günümüz talepleri ile yeniden yansıtmak tasarımın bir parçasıdır.