İstanbul'u muhtemel bir depreme hazırlayabilmek amacıyla oluşturulan "İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) projesi kapsamında yıkılıp yeniden yapılacak okullardan 40 adedi Uygur Mimarlık tarafından projelendirildi.
Milli Eğitim Bakanlığı okulları uzun yıllardır tip projeler ile yapılırken, bu iş kapsamında yapılacak okulları alışılagelen tip okullar olarak yapılmayacağı, her alana özgü proje üretileceği düşüncesine İstanbul Proje Koordinasyon Birimi destek verdi.
Kâğıthane Ticaret Odası İlköğretim Okulu, kırk okul içinden imalatı ilk tamamlanmış olan. Her ayrı okul için, kısıtlı bir zaman diliminde mimari tasarımı yapılan okulların, proje bütününde malzeme ve detay aynılaştırılmasına gidilmesi tasarım bütününün ve hedefe ulaşmanın önemli bir enstrümanı. Okul yapıları ve çevresi ile ilgili olarak, alışılagelen yapı üretim yönteminin sorgulandığı, hızlı ve çağdaş yapım yöntemlerinin denendiği, ekonomik ve hızlı yapımın hedeflendiği ve yapım aşamasında konvansiyonel yapım alışkanlıklarının direnci ile karşılaşıldığı bu projelerden ilki tüm zorluklara rağmen ortaya çıkmış. Bu projeler bir kabuğun kırılması olarak ele alınmakta. Proje, öğrencilere ve bulunduğu alana verilen önemi ifade etmekle birlikte, her yıl okullara yapılan bakım onarım masraflarının eğitime ayrılabilmesine de yardımcı olur. Eğitim ortamının güven verici ifadede, atölye niteliğinde, tasarlanırken, arsanın, imar durumunun ve işlev programının elverdiği ölçüde mekân zenginliği yaratması, kullanılan malzemelerin zamana direnebilmesi projenin temel nitelikleri.
1 Yorum
Bu okul yeniden tasarlanmış değil var olanın revizyonu gibi. İç mekanlardaki brüt betonun öğrenci psikolojisini ne yönde etkileyebileceği sorgulanmalı bence. Cephedeki renkli elemanları da güneş kırıcı olarak nitelemek mümkün mü bilemiyorum. Sonuç olarak “alışılagelen tip okullar” yapmayalım derken ne yapıyoruz diye biz mimarlar kendimize sormamız gerek sanırım