Kalamış Parkı Kolektif Dönüşüm Projesi

İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nde, Kalamış Atatürk Parkı’nda bulunan ve yaklaşık 3.400 m² alana yayılan Kalamış Parkı Kolektif Dönüşüm Projesi, Nike ve Onaranlar Kulübü iş birliği, Kadıköy Belediyesi desteği ile hayata geçti.

Onaranlar Kulübü, projeyi anlatıyor:

Parkların kent kimliği oluşumundaki önemli rolleri, kişilerin fiziksel ve sosyal çevreleri ile olan etkileşimine katkıları, kent makroformu üzerindeki etkileri, proje alanı seçiminde etken rol oynadı. Kalamış Parkı’nın işlevselliğinin artırılması, sorunlu kullanımların iyileştirilmesi ve kullanıcıların çeşitli aktiviteleri, birlikte ve konforlu bir şekilde gerçekleştirmeleri projenin ana hedefi olarak belirlendi.

Kaykay pisti, basketbol sahası, plaj voleybolu sahası, koşu pisti ve bunları çevreleyen peyzaj alanlarının iyileştirilmesini/dönüştürülmesini konu alan projenin tasarım süreci, kapsamlı bir kullanıcı ihtiyaçları analizi ile başladı. Tasarım programı, açık çağrı yöntemi ile davet edilen park kullanıcılarının ve sporcuların sorunları ve ihtiyaçları dinlenerek oluşturuldu. Buna göre, kaykay pisti zemini olası yaralanmaları azaltacak ve sporcu performansını arttıracak şekilde iyileştirildi; mevcut engel ve rampalar onarıldı, konumları sürekli bir hareket rotasına olanak verecek şekilde düzenlendi. Eklenen yeni rampalar ile pist, farklı seviyelerdeki sporcuların bir arada bulunabilmelerine olanak sağladı.

Yenilenen zemindeki grafik tasarım, üretmeyi, onarmayı, paylaşmayı, hareketi temsil eden ve fiziksel çevreyi referans alan renk ve formlardan oluşturuldu.

Nike’ın hareketin gücünü vurguladığı mottosu, “Bizi/Sporu Kimse Durduramaz” yazısı pleksiglass kullanılarak “pixelwork” tekniği ile tellere döşendi. Mottonun bir bölümü ve Nike logosu ise aynı alanda Fırat Neziroğlu ve takımı tarafından dokundu.

Tüm bu onarım ve dönüşümün yanı sıra, parkın spor aktiviteleri dışında kullanımını da arttırmak amacıyla, kapsamlı bir rekreasyon alanı tasarlandı. Kaykay pistine paralel, 43 metre boyunca uzanan “komünite alanı”; bisiklet parkı, kaykay tamir masası, kilitli eşya dolapları, geri dönüşüm çöp kutuları, piknik masaları, farklı kotlarda konumlanmış seyir/dinlenme/çalışma alanlarından oluşuyor. Bu aks aynı zamanda kaykay pistine yeşil alandan sağlanan kontrolsüz ve tehlike oluşturan yaya girişini düzenleyen bir sınır elemanı görevi de görmekte. Basketbol sahasını çevreleyen alanda ise masa tenisi, oturma elemanları, deniz ve gün batımının izlenebildiği “gökyüzü hamakları” bulunmakta.

Kalamış Parkı Kolektif Dönüşüm Projesi’nin önemli özelliklerinden biri de basketbol sahası ve koşu pisti zemininde Nike Grind kullanılmış olmasıdır. Aynı malzeme mobilyaların oturum yüzeylerinde de kullanılmıştır.  Nike ürünlerinin üretimi ve tüketimi sonucu ortaya çıkan atıkların geri dönüştürülmesi ile elde edilen, kauçuk esaslı Nike Grind, markanın Move to Zero* hareketi kapsamında gerçekleştirdiği çalışmalardan biridir.

* Nike’ın çevresel ayak izini en aza indirme projesi olan Move to Zero hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın