Karabük’te Kongre ve Kültür Merkezi

Karabük Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi gökçe Ceren Çetin'in, Prof.Dr. Aysun Özköse, Yük.Mimar Bilal Yakut, Yük.Mimar Çicek Özmert, Yük.Mimar Ebabekir Özmert ve Arş.Gör. Emre Karataş yürütücülüğünde hazırladığı ‘Kongre ve Kültür Merkezi’ projesi.

Proje alanı Karabük, Kardemir Fabrikasının dökümhane sahasında bulunmaktadır. Alandaki sulama tesisi, geri dönüşüm fabrikasına dönüştürülerek buradan elde edilen ürünlerin yapıda yalıtım, peyzaj vb. Ögelerde kullanılarak sürdürülebilirlik sağlanmıştır. İhtiyaç programında özelleştirilen fuar, çalışma odaları, ofis gibi alanlar kente ekonomik, turistik ve ticari olarak prestij ve reklam sağlamaktadır.

Fabrika alanında bulunan alan için ana tasarım kararı yapının öne çıkarak şehri temsil etmesi aynı zamanda da uyum sağlamasıdır. Fabrika tasarımında yer alan: köprü merdivenler, çelik strüktür gibi ögeler yapıda kullanılmıştır. Karşı kıyısında bulunan meydan ile bağlantıları bu yolla sağlanmıştır. Kıyı tasarımında insanları yönlendiren ve çekici işleve sahip birimler kullanılmıştır. Platformlar ve köprüler ile hareketli bir alan oluşturulmuştur.

Plan kurgusunda, zemin katta sosyal ve peyzaj ile bütünleşebilir hacimler yerleştirilmiş, üst katlara doğru birimler özelleştirilmiştir. Kültür ve kongre merkezinin ana binası olan konferans salonunun diğer birimlerden tasarımıyla ayrışarak ve daha modern çizgilere sahip olarak ortaya çıkabilmesi, aynı zamanda da onlarla bir bütün olması amaçlanmıştır. Kongre binasına diğer birimlerin fuayelerinden geçiş yapılarak çok amaçlı salonlar arasında toplayıcı-dağıtıcı ilişki kurulmuştur. Eğitim binasının çok amaçlı salonu isteğe bağlı olarak açılıp-kapanabilir tasarlanmıştır.

Birimlerin özelleşen alanlarında çatı- amfi ilişkisi kurulmuştur. Saydam çatı malzemesi, amfilerin üzerine ışık düşmesi sağlanarak görsel etki güçlendirilmiştir. Yapıların cephe tasarımı geleneksel dokulardan, konferans kütlesinin ise hem cephesiyle hem tasarımıyla ortada parlayan Karabük elmasını yansıtabilmesi için modern çizgilerden oluşmuştur. Sosyal alanlar, cephe tasarımı hareketli panellerden yapılarak vurgulanmıştır.

Hem kıyı bölgesinde hem de kongre binasının altında yer alan kişiselleştirilebilir raylı sistemler bulunmaktadır. Gölgelik, yeşil alan, sergi panosu, oturma yerleri barındıran sistem sayesinde kullanıcılar kendi istedikleri alanları oluşturabilmektedir. Kişiselleştirilebilir alanları ile kullanıcıyla direkt bağlantı kurabilen mekanlara sahip olan canlı bir organizma tasarlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın