Karantina İçin Daire

Rıdvan Kutlutan'ın, salgın dönemlerinde sağlık çalışanı veya enfekte olan bireylerin aileleriyle birlikte yaşayabileceği 2 ayrı apartman dairesi tasarımı.

Karantina günlerinde apartman daireleri nasıl olmalı?

Hepimiz Pandemi salgını nedeniyle apartman dairelerinde yaşamak ve çalışmak zorunda kaldığımız Karantina günleri ile ilk defa karşılaşıyoruz. Sosyal izolasyon yanında yaşamımızı sürdürürken yaptığımız Birçok şeyden yoksun kaldık. Örneğin hareket edemiyoruz, yürüyemiyoruz, açık alana, bahçeye, parka çıkamıyoruz, aile dışında kimseyle görüşemiyoruz.

Karantina döneminde daireler mikro ölçekte bir yaşam alanı olarak önem kazanmıştır. Yaşama, çalışma, eğitim alma, internet üzerinden sosyalleşme dairelerimizde yapılmaktadır.

Karantina sürecinde okuduğum ve gözlemlediğim kadarıyla sağlık çalışanları ve enfeksiyon hastaları ailelerinden uzakta ya başka bir yerde yada evinde bir odaya kapanıp tek başına yaşamak zorunda kalıyorlar. Aileleriyle aylarca görüşemiyorlar. Madem salgın dönemlerinde dairelerimizde uzun süre yaşamak zorundayız öyleyse apartman daireleri nasıl olmalı sorusu beni düşünmeye itti. Bizler, özellikle sağlık çalışanları ve enfeksiyon hastaları ailesiyle ev ortamında, aileden kopmadan bir arada fakat birbirinden izole nasıl yaşayabilir? Tasarımcı olarak soruna bir çözüm aramak istedim. Eğer salgınlar gelecekte de tekrar edecekse mimar olarak üzerinde düşünmeliyiz.

Tabii salgın bittikten sonra normal yaşantımızda da bu daireleri kullanmamız gerekir. Dairede ne tür değişiklikler yapabiliriz, tasarımda bu esnekliği nasıl sağlayabiliriz?

Tasarım yapılırken ailenin bir arada bulunabilmesi ön plana alındı. Konutun ana işlevi ailenin bir arada olabilmesini sağlamak. Hasta olmasak ta Karantina günlerinde sosyalleşemediğimiz için fiziksel ve psikolojik olarak yalnızlık içindeyiz. Hiç değilse ev içinde aile üyelerinin birlikte olabilmesini sağlamak. Bu amaçla yaşama mekanını dairenin merkezine yerleştirildi. Merkezi konumu aile bireylerinin istedikleri zaman bir arada olmalarını sağladığı gibi istedikleri zaman birbiriyle karşılaşmadan kendi dinlenme odalarına çekilmelerini olanaklı kılar. Çalışma dört kişilik bir aileye göre yapıldı. Yaşama mekanı saydam bölücü panellerle dörde bölünmüştür. Saydam bölücü paneller, aile bireylerinin birbirinden izole ama birlikte olabilmelerine olanak tanımaktadır. Gerektiğin bu bölücüler kaldırılabilecek ve mekan bütün olarak kullanılabilecektir. Her bireyin yaşama alanında oturma, çalışma, aile bireyleriyle ve dış dünya ile iletişim kurabilme olanağı vardır.

Yaşama mekanının  üst katında / çevresinde her birey için ayrı yatak odası ve banyo yer alır. Kişi istediğinde diğer aile bireyleriyle karşılaşmadan yatak odasına gidebilecektir.

Salgın döneminde bir diğer konu ev dışına alışveriş için çıkmak zorunda kalınması. Alışverişten eve gelindiğinde üst giysinin ve alınan malzemelerin ev içine alınırken hijyenin sağlanması için dezenfekte edilmesi gerekiyor. Dairenin giriş mekanı olan antre önem kazanıyor. Antrede giysilerin maske ve koruyucu gözlüğün bırakılması yanında malzemeler ve eller burada temizlenmelidir. Antrede bir tezgah ve bir lavabo yer almalıdır. Arınma işlemi yapıldıktan sonra eve/mutfağa geçilmelidir. Antre bu işlevleri karşılayacak büyüklükte olmalı ve daire ile hava bağlantısı kesilmelidir.

Apartman dairelerinde en çok arzulanan özellikle gençlerin ve yaşlıların yürüyüş yapabilmesinin sağlanması. Tasarıda Yaşama mekanının çevresini saran koridor sürekli ve kesintisiz yürümeyi ve koşmayı olanaklı kılacaktır. Dış cephe elemanlarının açılmasıyla koridora ve yaşama mekanına temiz hava alınabilecektir. Ayrıca spor veya hobi gibi kullanıcıların ilgi alanları için bir mekan eklenebilir.

Her daireye bir adet 20 metrekare büyüklüğünde balkon bahçeler eklendi. İmar durumunda var olan 5 metrelik çekme mesafesi içinde yapılabilecektir. Sebze ve bitki ekebilecekler ve oturabilecekler. Güneşten maksimum yararlanabilmesi ve komşularıyla iletişime geçebilmelerine olanak sağlamak için Balkon bahçeleri daire cephesinde üst üste kaydırarak yerleştirildi. İlk tasarımda her dairenin bir ağaç yetiştirmesi ve altında oturma olanağı vardır. İklime bağlı olarak kış bahçesi olarak da düzenlenebilir.

İlk çalışmada daire asma katlı, ikincisinde tek katlı olarak tasarlanmıştır. Tasarımlar dört kişilik bir aileye göre minimum ölçekte, 120 metrekare olarak düşünülmüştür.

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın